nieuws

Gebouwgrote foto’s geprint op aluminium plaatwerk

bouwbreed

De makers van het geprinte plaatwerk waarmee de Markthal Rotterdam wordt aangekleed gaan ermee de markt op. Met de krasvaste prints op aluminium zijn hoogresolutie afbeeldingen te maken over enorme gevelvlakken.

De fullcolour afbeelding in de markthal van Provast is twee voetbalvelden groot, maar heeft toch een gelijkwaardige resolutie als een tijdschriftfoto. “En hij is nog krasvast en bestand tegen zonlicht ook”, vertelt Allard Droste van Aldowa, dat het enorme kunstwerk samen TS Visuals (productie panelen) ontwikkelde en monteerde. De slijtvastheid dankt het geveloppervlak aan het gebruik van hittegevoelige inkten die een verbinding maken met een gecoat oppervlak. De ontwikkelaars noemen het “sublimatie” of “decorisatie”. De metalen plaat wordt eerst voorzien van een transparante coating, waarop de fotoafbeelding wordt geplaatst. Daarna wordt in een machine onder druk en hoge temperatuur (200 graden Celsius) de complete inktlaag overgebracht op de metaalplaat. Doordat de afbeelding integraal onderdeel wordt van het oppervlak en de coating een UV-filter bevat, is de prent buitengewoon duurzaam. “Je kunt met deze techniek dus ook zonder probleem de complete buitengevel van een gebouw als een enorme foto uitvoeren”, verzekert Droste. Hij schat de meerkosten ten opzichte van een egaal gekleurde plaat op 30 procent.

Aanbrengen ervan vergt logistiek een huzarenstukje. Ieder paneeltje krijgt een uniek nummer en ze moeten allemaal k eurig geordend op een stapel liggen. Want de monteur op de steiger moet ze direct achter elkaar kunnen monteren. Zeker in de markthal Rotterdam is dat lastig, want door de boogvorm verandert boven halverwege in onder. Van dichtbij is ook moeilijk te zien of een detail uit een framboos of korenaar van Arno Coenens kunstwerk ‘Horn of Plenty’ (9000 vierkante meter) niet ondersteboven zit. Daarom zijn alle 4500 rondgewalste en deels geperforeerde platen (1,5×1,5 meter) rechtsonder gecodeerd. Bovendien is per segment en per dagproductie elk paneel in een soort stripboek weergegeven. Daarin kan de monteur de exacte positie nakijken.

Aldowa en TS Visuals leveren ook wel printpanelen met minder spectaculaire afbeeldingen. Bijvoorbeeld een klimop-fotoprint – als alternatief voor een levende klimopwand – en een betonprint. Droste: “Datis heel licht, dus al gauw tien keer voordeliger dan een wand met echt beton bekleden.”

projectgegevens

LOGO MARKTHAL

Reageer op dit artikel