nieuws

‘De bureaucratie hier is een hel voor een aannemer’

bouwbreed

We mogen het beslist geen ‘haat-liefdeverhouding’ noemen, want ‘werken in België is fantástisch!’. Maar nog niet zo lang geleden stond directeur Jurgen van Keulen (40) ook op het punt “volledig met België te kappen”.

Dakbedekker Van Keulen probeert het uit te leggen: het bourgondische leven trekt hem persoonlijk aan, de liefde voor vakmanschap en de vrijheid voor aannemers vindt hij geweldig, maar de bureaucratie is een ware hel voor een aannemer. Van Keulen en België zijn voorlopig nog tot elkaar veroordeeld, want Van Keulen Loodgieters en Leidekkers uit het Brabantse Ossendrecht haalt inmiddels 30 procent van zijn omzet weg bij de zuiderburen. En de groei zit erin.

Sinds 1895 is de firma Van Keulen actief in de dakwereld, maar het huidige ambachtelijke dakbedekkingsbedrijf is toch volledig door Jurgen van Keulen opgebouwd. Kort gezegd komt het erop neer dat alles wat een dak met zink, koper, lood en leien heeft en dat het liefst onder architectuur is gebouwd of historische waarde heeft, door Van Keulen gebouwd, onderhouden of gerepareerd kan worden. Enkele mijlpalen: het Centraal Station van Antwerpen of Slot Zeist. Nu is onder handen een groot project in Evere/Brussel en straks werkt Van Keulen mee aan een prestigieus project in Antwerpen

Projecten

Dat laatste project tekent Van Keulen en de Nederlandse aanpak in België. “Ik kom privé vaak in Antwerpen vanwege het bourgondische karakter. Ik pak zo’n gratis makelaarskrantje mee en zie vijf interessante projecten. Ik belde maandag direct op en nu werken we er aan twee grote zinken daken. Onder andere het Havenhuis dat door de wereldberoemde architect Zaha Hadid wordt gemoderniseerd. Daar zijn wij erg trots op.”

Deze Hollandse, directe aanpak werkt goed bij acquisitie en hij constateert ook dat Belgische klanten en partners de Hollandse stiptheid en kwaliteit bijzonder waarderen. “Maar niemand van onze 37 medewerkers mag België doen. Dat doe ik en niemand anders. Waarom? Omdat ik Belgen kan ‘lezen’. Ik ken ze, ik snap ze, ik gooi er soms een woordje Vlaams doorheen. Het is een heel subtiel gebeuren. Het duurt altijd even voordat ze een Hollander vertrouwen, maar als dat er eenmaal is, dan klikt het ook werkelijk helemaal.” Een tweede voordeel van België is het ontbreken van files. “Althans op de uren dat wij op de weg zitten.”

Van Keulen noemt nog een voorbeeld van de subtiele verschillen: In Nederland moet je offerte voor een bepaalde deadline binnen zijn en op een bepaald prijsniveau zitten. In België wordt eerst geïnformeerd of je wilt offreren, dan krijg je alle informatie die nodig is en zo ontstaat de kans een band met de opdrachtgever op te bouwen voordat je een prijs aanbiedt.” Op de bouwplaats werkt die Belgische aanpak ook door: “In België zijn de opdrachtgever en architect vaker aanwezig dan in Nederland. Ik vind dat prettig werken. Ze vertrouwen op ons vakmanschap dat het werk goed wordt uitgevoerd. Die waardering is voor mijn mensen belangrijk, want het zijn echte vaklieden. Ze krijgen die waardering ook in Nederland, maar in België worden geregeld andere technieken gebruikt en dan is extra aandacht van de architect en opdrachtgever juist goed.”

En dan komen we onvermijdelijk toch op de papierwinkel die het werken in België met zich mee brengt. Van Keulen: “Ik wil absoluut niet negatief overkomen, maar ik wilde er drie jaar geleden écht serieus mee kappen. Maar de omzet in België is in 2013 vier keer gegroeid. Dus dat geef ik niet zo maar op, maar mán, wat een gedoe! Het is een lijdensweg om je verplichte registratie- en erkenningsnummers te krijgen. In België zijn we daarvoor bijna een jaar lang doorgelicht: een verklaring van goed gedrag, liquiditeit, sociale lasten en dat soort dingen. Ook de Limosa en pdok-meldingen vereisen heel veel tijd en aandacht. We hebben een aparte administratie en een aparte accountant nodig voor het werken in België. Verschrikkelijk! Ik heb wel eens het idee dat Nederlandse aannemers extra zwaar gecontroleerd worden, hoor. Ik vind België mooi én moeilijk tegelijk, maar ik zou hier niet meer weg willen.”

Tips

Plus:– Nederlandse stiptheid maakt indruk

– Vakmanschap wordt ook gewaardeerd

– Meer ambachtelijk werk; zowel monumentaal als nieuw

Min:– Wurgende administratie

– Grondige kennis van culturele verschillen nodig

– Andere technieken en detailtoepassingen

Reageer op dit artikel