nieuws

‘Bouwraad maakt sector lui’

bouwbreed Premium

Minister Blok (wonen) omarmt het plan voor een Nationale Bouwraad, maar laat er tegelijkertijd weinig van heel. Thomas van Belzen

Iets te laat arriveert Stef Blok op de fiets. Nou ja, te laat. Zonder minister begint de bijeenkomst niet. Studio Pulchri, Lange Voorhout 15, Den Haag, een thuiswedstrijd voor de minister.

Zo dadelijk presenteert Taco van Hoek (EIB) het plan voor een Nationale Bouwraad. Kosten 3 miljoen euro per jaar, bedoeld als onafhankelijk instituut om conflicten over gelijkwaardige oplossingen tussen gemeenten en bouwers op te lossen. Met een verplichtend karakter. “Onuitvoerbaar”, merkt bouwregelkenner Nico Scholten voor de aftrap namens het Expertisecentrum Regelgeving Bouw op.

In de zaal luisteren Maxime Verhagen en Wim van der Maas aandachtig naar het verhaal van de econoom. Samen met een handvol ambtenaren, afgevaardigden van Arcadis, Bouwend Nederland en vergunningverleners. “Vierhonderd gemeenten zijn in de weer met het Bouwbesluit. Dat is een probleem voor vernieuwing”, doceert de directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw. “Een paar procent kostenbesparing kan goed zijn voor miljoenen.”

Na het bescheiden applaus is Stef Blok aan de beurt. Een grap. “Het bevalt me wel dat de meeste aanbevelingen uit de bouwsector tegenwoordig aan de sector zelf zijn”, lacht hij. Op één ‘klein’ onderdeel na zegt hij het hele voorstel te omarmen. 3 miljoen vindt de oud-boekhouder te veel. Iets minder dan een tiende van dat bedrag is zijn inziens genoeg. Hij besluit met een lach: “De spa in de grond, zou ik zeggen.”

Goede verstaanders stellen kritische vragen. Dan blijkt dat Blok ook een andere belangrijk onderdeel van het Bouwraadplan niet overneemt. Van Hoek wil dat gemeenten bij opdoemende geschillen verplicht advies inwinnen bij de nieuwe Bouwraad. Blok niet. Wordt het dan niet te vrijblijvend? “Misschien wel”, erkent Van Hoek.

Een dame met een rood jasje begrijpt dat de minister niet vierhonderd gemeenten tegen de haren in wil strijken met nieuwe regels. Het is Margreet Schotman, hoofd vergunningverlening in Rotterdam. Zij vindt dat de problemen worden opgeklopt en vreest dat een Nationale Bouwraad luiheid veroorzaakt bij gemeenten en de markt. “Als het te laagdrempelig wordt gaan ze straks voor iedere scheet daar naar toe.”

Na afloop is Nico Scholten nog steeds sceptisch. “Zonder wettelijke taak heeft de Bouwraad nul betekenis. Dit is knip- en plakwerk.” Het systeem van bouwregels moet op de schop, betoogt hij al jaren. Hij hoopt op deKamer.

Reageer op dit artikel