nieuws

Bouwers in oosten van Duitsland in jubelstemming

bouwbreed

De Oost-Duitse bouwondernemingen verkeren in een jubelstemming. De situatie wordt even gunstig beoordeeld als in het begin van de jaren negentig, vlak na de val van de Muur.

Onderzoek van economisch instituut IWH onder driehonderd bouwbedrijven geeft aan dat de aannemers de markt als buitengewoon goed kwalificeren. Niet alleen de productie maar ook de liquiditeit liet van het derde op het vierde kwartaal een verdere verbetering zien.

Het jaar 2013 startte voor de Oost-Duitse bouwers teleurstellend vanwege de bar slechte weersomstandigheden. In de loop van het jaar trok de woningbouw sterk aan en kwamen ook meer opdrachten los van de tot dan toe erg zuinige overheden. Voor een extra impuls zorgden de reparatiewerkzaamheden die nodig waren na de grootschalige wateroverlast in vooral het stroomgebied van de Elbe. Voor de bouwers was een geluk bij een ongeluk dat de overstromingen plaats vonden in een periode van stijgende inkomens en lage rentes. De aannemers verwachten dat de grote vraag tot zeker midden dit jaar zal aanhouden. De opdrachtportefeuilles zijn beter gevuld dan een jaar geleden.

De situatie in de burgerlijke en utiliteitsbouw ontspant zich licht. De grote drukte veroorzaakt door de golf van herstelwerkzaamheden is voorbij. De werkvoorraad is echter kerngezond en de aannemers zien kansen om hun rendementen te verbeteren door prijsverhogingen.

Aan de infrakant draaien de bouwers uren zoals in de beste jaren na de Duitse hereniging en 2011, toen de productie een snel herstel kende. Het orderniveau is volgens IWH duidelijk verbeterd. Ook de kasstromen laten zich beter aanzien. Van hoop op betere prijzen en hogere rendementen is echter geen sprake. Veel van het werk heeft nog steeds te maken met de grote overstromingen die Midden-Europa vorig jaar teisterden.

In de sector afbouw beoordeelt 80 procent het huidige bouwklimaat als gunstig. Driekwart van de bedrijven verwacht dat de productie komende maanden zal toenemen.

Brancheorganisatie Bauindustrie is steeds vol vertrouwen gebleven dat 2013 een beter jaar zou worden dan 2012. De aarzelende start door de lange winterperiode gevolgd door overstromingen in het voorjaar werd in de tweede helft van het jaar meer dan goed gemaakt.

Directeur Knipper van de brancheorganisatie Bauindustrie: “We hebben het geluk dat de winter niet vroeg is ingevallen. Bovendien betaalt zich uit dat de bedrijven hun personeel vasthielden en inmiddels de capaciteit licht opgevoerd hebben. Met 757.000 bouwvakkers zijn 1,6 procent meer mensen aan het werk dan een jaar geleden.”

Reageer op dit artikel