nieuws

Blok: Foutloos energielabel onmogelijk

bouwbreed Premium

Minister Blok (wonen) zet zijn plannen voor een gratis energielabel gewoon door. Eventuele fouten neemt hij op de koop toe.

Minister negeert waarschuwing DGBC

“Het is onmogelijk om precies het juiste energielabel voor elke woning in Nederland te bepalen, tenzij je bij elke woning persoonlijk controleert. Dat is nooit de bedoeling geweest van het indicatieve energielabel”, laat de minister via zijn woordvoerder weten.

Blok reageert op een waarschuwing van Stefan van Uffelen. De directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) riep de minister vorige week in Cobouwop het verstrekken van gratis energielabels aan de markt over te laten.

Van Uffelen is bang voor fouten in de ‘knip-en-plak’-energielabels van de minister. Als gevolg daarvan zullen consumenten helemaal niet meer willen investeren in energiebesparing, waarschuwde hij.

VVD-minister Blok vindt juist wel dat de overheid indicatieve labels moet verstrekken. Al kost dat de minister 15 miljoen euro: “Een indicatie van het energielabel is het meest effectief als zij afkomstig is van een onafhankelijke betrouwbare partij zonder commerciële belangen, de overheid dus. Ik roep de markt wel op concrete besparingsvoorstellen te doen.”

Aannemers en installateurs hebben een jaar de tijd om met isolatie-aanbiedingen in te spelen op het energielabel. Begin 2015 valt bij woningeigenaren een label op de deurmat. Dat zal gebaseerd zijn op het bouwjaar, maar ook op gegevens over referentiewoningen en grootschalige renovatieprojecten van gemeenten en corporaties. “Daarmee willen we het aantal labels dat niet goed overeenkomt met de reële situatie, beperken.”

Campagne

Van Uffelen besprak zijn plan gisteren met diverse partijen uit de bouwsector. Het lijkt vooralsnog verspilde moeite. De minister gaat dit jaar door met het ontwikkelen van het indicatieve energielabel en broedt op een bredere campagne.

Reageer op dit artikel