nieuws

Aruba waagt zich opnieuw aan een avontuur met pps

bouwbreed

Eerste project overleeft vijf rechtszaken De boulevard wordt met 7 kilometer verlengd en voor nog eens 10 kilometer in twee keer twee rijstroken opgeknapt, met dertien kruispunten en twee ongelijkvloerse kruisingen. Bij het contract hoort ook twintig jaar beheer en onderhoud en de complete voorfinanciering, zodat het project niet op de Arubaanse begroting drukt. Met […]

Eerste project overleeft vijf rechtszaken

De boulevard wordt met 7 kilometer verlengd en voor nog eens 10 kilometer in twee keer twee rijstroken opgeknapt, met dertien kruispunten en twee ongelijkvloerse kruisingen. Bij het contract hoort ook twintig jaar beheer en onderhoud en de complete voorfinanciering, zodat het project niet op de Arubaanse begroting drukt.

Met een contractwaarde van ruim 200 miljoen euro is het dbfm-contract een maatje groter dan de Green Corridor, bevestigen projectleider Swind Dijkhoff en directeur Marlon Croes van de Dienst Openbare Werken. Bij het contract hoort overigens ook een 17 kilometer lang fietspad. Beide projecten sluiten op elkaar aan en maken deel uit van het wegennet van in totaal 250 kilometer op het tropische eiland dat vooral leeft van de 1,5 miljoen toeristen die jaarlijks op de stranden afkomen.

Het eerste pps-project van Aruba is bijna drie jaar geleden op de markt gezet, maar pas dit najaar gegund aan het Colombiaanse Grupo Odina SA. Croes verwacht in juni de zogenoemde ‘financial close’ af te ronden, maar daar worden geen tegenslagen meer verwacht. De aanbestedingsprocedure overleefde vijf rechtszaken, die de staat op één na heeft gewonnen. “Die ene afwijzing is in hoger beroep alsnog gewonnen”, aldus Croes. Het hielp dat zowel Rijkswaterstaat als de Nederlandse landsadvocaat een handje hebben geholpen met advies, geven ze ruiterlijk toe.

Het project is een tikkeltje te exotisch voor lokale partijen, maar te klein voor grote buitenlandse partijen, was vooraf de vrees. “Het is een grote stap van klassiek RAW-bestek naar pps en het zal van alle partijen inspanning vragen de nieuwe werkwijze eigen te maken. Mijn grootste zorg is dat te weinig partijen inschrijven”, zei Croes toen in een interview met Cobouw.

Belangstelling

De belangstelling viel met vier geschikte partijen helemaal niet tegen. Met twee Colombinaase en een Arubaans/Nederlandse combinatie is de dialoogfase doorlopen (Odina, Vercas en MNOVervat/Arubaanse Wegenbouw). Het enige nationale consortium haakte tijdens deze fase af, maar bij de nieuwe aanbesteding hebben de partijen daarin al te kennen gegeven opnieuw mee te dingen. “Ook zij hebben ervaring opgedaan.” Aanmelden voor de marktdag kan nog steeds en tot op heden is belangstelling van drie Chinese bouwers en diverse partijen uit Zuid-Amerika.

“Het is niet vreemd dat in een onvolwassen markt elk middel wordt aangegrepen om een afwijzing aan te vechten. De procedure zat goed in elkaar en de transparante aanpak heeft gewerkt, maar daardoor hebben we wel vertraging opgelopen”, blikt Croes terug.

Bij de nieuwe aanbesteding zijn nog maar twee in plaats van drie momenten om de gunning aan te vechten. Hiermee is meteen een belangrijke les toegepast.

Evenals bij het eerste contract verwacht de dienst

20 procent op de kosten te besparen in vergelijking met een traditioneel contract. Ook is het besef doorgedrongen dat het pps-project pas aan het begin van de uitvoering staat en dat beschiktbaarheidsvergoedingen een totaal andere aansturing vergen. Alle betrokken partijen zijn daarom extra op cursus gestuurd, want Aruba besteedt tot op heden vooral traditioneel aan, via een lappendeken aan contracten. De voorbereidingen voor een derde pps-project, een nieuwe afvalverwerkingscentrale in volle gang.

Eerste project overleeft vijf rechtszaken

De totale lengte van het wegennet op Aruba bedraagt 250 kilometer. De nieuwe projecten (blauw) sluiten daarop aan.

projectgegevens

Opdracht:opknappen en uitbreiden Watty Vos BoulevardOpdrachtgever:Dienst Openbare Werken ArubaContractvorm:dbfmContractwaarde:200 miljoen euroMarktconsultatie:23 januari 2014

Reageer op dit artikel