nieuws

‘Amsterdam betaalt de stenen, aannemers hebben geen nadeel’

bouwbreed

De straatstenen in Amsterdam zorgden afgelopen week voor ophef. De stad zou aannemers de eigen materialen opdringen met verplichte inkoop via de gemeentelijke Materiaaldienst. Cobouw vroeg de gemeente om uitleg.

Zijn aannemers nu verplicht tot gedwongen winkelnering?

“Niet altijd”, stelt een woordvoerder van de gemeente. “We kennen twee inkoopmodellen. In de eerste variant mogen aannemers zelf bepalen waar ze hun materialen betrekken. In het andere model is materiaalinkoop niet vrij. Ofwel Amsterdam brengt de materialen aan via een directielevering, of aannemers kopen tegen vastgestelde prijzen de materialen bij de Materiaaldienst.”

De gemeente jaagt aannemers toch op kosten als zij materialen goedkoper kunnen inkopen via hun eigen leveranciers, maar verplicht zijn via de Materiaaldienst in te kopen?

“Amsterdam betaalt de stenen. Inkoop is daarom voor aannemers altijd kostenneutraal en niet in hun nadeel. Grote aannemers kunnen wellicht met heel grote bulken voordeeltjes halen, maar we vragen ons af hoe vaak dat gebeurt. De prijzen van de Materiaaldienst zijn marktconform. Bovendien gaat het niet alleen om de prijs van een steen, dat is appels met peren vergelijken. In de prijs van de materiaaldienst zitten ook andere zaken, zoals de kwaliteitskeuring, duurzaamheidsaspecten en social return. Op deze manier hoeven we niet tussendoor te controleren, dat scheelt vertragingen en overlast.”

Waarom kiest de gemeente niet standaard voor een directielevering om de discussie voor te zijn?

“De andere variant waarbij de aannemer materiaal inkoopt bij de Materiaaldienst heeft voor de opdrachtgever als voordeel dat hij er niet tussen hoeft te zitten bij de levering. Bij een directielevering is de opdrachtgever verantwoordelijk voor tijdige levering en administratie. Nu neemt de Materiaaldienst die taken over.”

De gemeente mag geen producten voorschrijven zonder opdrachtnemers de ruimte te laten producten om met een vergelijkbare kwaliteit aan te bieden?

“Dat staat inderdaad in de Aanbestedingswet en aanbestedingsrichtlijnen. Die bepaling is bedoeld om te ervoor zorgen dat een uitvraag van een opdrachtgever de concurrentie op de markt niet verstoort. Volgens de gemeenteadvocaat voldoet Amsterdam aan die bepaling doordat de Materiaaldienst de spullen via een aanbesteding inkoopt. Ook andere overheden werken overigens op deze wijze.”

Hoe kan het dat de Materiaaldienst winst maakt?

“De Materiaaldienst heeft geen winstdoelstelling. De dienst heeft de opdracht over meer jaren kostenneutraal te werken. Bij meevallers wordt een reservering gemaakt om toekomstige tegenvallers op te vangen. De jaaromzet is 25 miljoen euro.”

Gaat de gemeente nu haar werkwijze aanpassen?

“Niet naar aanleiding van deze discussie. In de huidige reorganisatie houden we de inkoopmethodes wel tegen het licht.”

Reageer op dit artikel