nieuws

Rechter: Deel van winkelcentrum ‘t Loon Heerlen terecht gesloopt

bouwbreed

De gemeente Heerlen heeft eind 2011 terecht besloten om een deel van winkelcentrum ‘t Loon in Heerlen te slopen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht geoordeeld.

Q-park, Nieuwe Steen Investments (NSI) en de Vereniging van Eigenaren (VVE) protesteerden tegen het neerhalen van een deel van het winkelcentrum. Volgens de partijen heeft de gemeente geen goed onderzoek gedaan naar de noodzaak van de sloop. Bovendien kregen de eigenaren niet genoeg tijd om te beslissen of zij de sloop zelf wilden laten doen.

Het winkelcentrum werd eind 2011 gesloten, nadat scheuren waren ontdekt in kolommen van de ondergrondse parkeergarage. ‘t Loon was aan het verzakken, luidde het oordeel van door de gemeente ingeschakelde experts. Omdat het pand niet meer voldeed aan het bouwbesluit – en stutten en het aanbrengen van draagbalken niet hielp – sommeerde de gemeente Q-park, NSI en de VVE om voor 6 december te starten met de sloop van het verzakkende deel. Deden de eigenaren dit niet, dan zou de gemeente zelf een sloopaannemer inschakelen. De drie eisers kregen twee dagen de tijd om een besluit te nemen. Te kort, vinden zij. De gemeente had hen tenminste “enkele maanden” bedenktijd moeten gunnen. Daarnaast was het volgens de partijen onduidelijk waarom het pand, dat al ontruimd was, op zeer korte termijn gesloopt moest worden. Volgens hen was er geen acuut “gevaar voor de gezondheid of veiligheid”.

De rechters schuiven de bezwaren van Q-park, NSI en de VVE terzijde. Zij vinden een bedenktijd van enkele maanden “niet reëel”. Er was sprake van “gevaar voor de omgeving van het winkelcentrum, dat, gelet op de ligging in het centrum van Heerlen, niet kon voortduren”. Bovendien heeft Heerlen goed onderzoek laten doen naar de mogelijke oplossingen voor de verzakking van ‘t Loon.

De rechters oordelen dat de gemeente “in redelijkheid” de belangen van de omwonenden heeft “laten prevaleren boven de financiële belangen” van de eigenaren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels