nieuws

Staalconstructie in muren brengt daglicht terug in weekendhuis

bouwbreed

Het dak van het voormalige weekendhuisje van Mien Ruys is opgetild om meer daglicht binnen te brengen. De 80 centimeter hoge glazen spleet maakt het gebouw geschikt als kenniscentrum voor bezoekers van de Tuinen van Mien Ruys. De schijnbaar kleine ingreep vroeg een staalconstructie aan de binnenzijde van de gevels – en een nieuwe betonvloer die dit staal kan dragen.

Tuinarchitect Mien Ruys bracht haar weekenden graag door in een voormalige varkensstal in Dedemsvaart, die ze door de bevriende architect Merkelbach had laten verbouwen tot zomerhuis. Het gebouw staat op het 25.000 vierkante meter grote terrein met haar tuinen. De stichting die haar erfgoed beheert, heeft het huis laten renoveren om het een nieuwe functie te kunnen geven als kenniscentrum met informatie over Mien Ruys, het werk en opvattingen van andere tuinarchitecten uit haar tijd. En een digitale kennisbank.

Architect Henk Hamhuis van Hamhuis Architecten uit Hardenberg: “Het huisje verkeerde niet meer in een al te beste staat en moest grondig worden verbouwd. Het was donker en te laag, maar toch wilden we de oude kenmerken behouden. Dat is bewerkstelligd door het dak 80 centimeter op te tillen en in die ruimte een glasrand te plaatsen tussen muren en dak.“

Renovatie

Aannemingsbedrijf Batterink uit Dedemsvaart heeft de renovatie uitgevoerd. Directeur/eigenaar Geerlig Lammersen: “We hebben de bestaande sporenkap verwijderd en in de muren een staalconstructie geplaatst met een populieren wandafwerking. Daaruit is de dakconstructie voortgekomen: de staanders steken 80 centimeter boven de bestaande bakstenen gevel uit en daar hebben we een nieuwe sporenkap op gelegd. De gevel is geïsoleerd.”

Om de staalconstructie te kunnen dragen, moesten eerst nieuwe betonvloeren worden gestort, met een voldoende zware fundatie. De 80 centimeter hoge daglichtspleet bestaat uit stalen kolommetjes met daartussen vrijdragend glas, standaard HR++, dat is verlijmd om het een zo open mogelijk uiterlijk te geven. “Op de hoeken moet de buitenste ruit van één van de glaspanelen doorlopen, zodat je de aansluiting kunt verlijmen. De ruit moet precies de dikte van het glas plus de voeg uitsteken.” En dat terwijl alles scheef en schuin is en Batterink dus alle ramen ter plaatse moest inmeten en plaatsen.

De buitenzijde is afgewerkt met een nieuw golfplatendak. De woon- en werkkamer van Mien Ruys zijn opgeknapt, maar niet qua uiterlijk veranderd. Zo is de blauwe houten vloer in ere hersteld.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels