nieuws

Anhydriet tot in bovenste verdieping woontoren

bouwbreed

Alle appartementen in het 23 verdiepingen hoge woongebouw Jheronimus in ‘s-Hertogenbosch zijn uitgevoerd met een anhydrietgietvloer. Het met truckmixers aangevoerde mengsel werd door het trappenhuis verpompt tot een hoogte van zo’n 80 meter.

Naast het station van ‘s-Hertogenbosch verrijst het Paleiskwartier, een nieuwe uitbreiding van de binnenstad. De woontoren Jheronimus spant de kroon. Het markante gebouw is ontworpen door Oostenrijkse architectenbureau Baum schlager Eberle. Inbo uit Woudrichem heeft het ontwerp begeleid en uitgewerkt voor de Nederlandse omstandigheden. “Jheronimus is een baken aan het eind van de vijver in het Paleiskwartier”, aldus Wilco van Gils van Inbo. “Het gebouw is vierkant en naar de top toe wat slanker, zodat het minder massief oogt. We konden meedenken van het voorlopig ontwerp tot het definitief ontwerp. We hebben het ontwerp aangepast aan de eisen van toetreding van daglicht en de energieprestatiecoëfficient uit het Bouwbesluit. We hebben ook een Bouw Informatie Model (BIM) gemaakt.” Inbo zorgt voor de esthetische begeleiding, bijvoorbeeld bij de bemonstering. “We kennen de aandachtspunten”, aldus Van Gils.

De gevels zijn voor een groot deel van iceage glass, gematteerd glas dat op ijs lijkt. Dat is in aluminium frames op het beton bevestigd. Een deel is gewoon transparant glas in aluminium kozijnen. Het gebouw heeft twee liften die beide alle verdiepingen bedienen. “De ontsluiting van de appartementen gaat binnendoor. De balkons vallen binnen de gevellijn”, legt Van Gils uit.

De keuze voor anhydrietgietvloeren is in de ontwerpfase gemaakt. Van Gils: “Vanwege de arbeidsomstandigheden, de vloerverwarming en de zwevende vloeren. Niet om esthetische redenen, want je ziet het materiaal niet terug.”

Constructie

Van der Vorm Engin eering uit Delft is verantwoordelijk voor de constructie van Jheronimus. “Vanuit het oogpunt van de constructie hadden het ook zandcementvloeren kunnen zijn”, meldt Michiel IJskes van Van der Vorm Engineering. “Het gebouw heeft een betonskelet. Het staat op mortelschroefpalen. De kelder bestaat uit twee lagen met prefab kolommen. De verdieping in de keldervloer is van kanaalplaten met hoedliggers. De kelder strekt zich ook uit onder de tuin. Daar hebben we voorgespannen breedplaten toegepast met een balkenstructuur.”

Op de begane grond heeft het gebouw een kolomloze, open ruimte. De belasting wordt daar via verzwaarde kolommen in de gevels doorgegeven. De hoogbouw heeft een gestorte betonnen kern met liften en twee trappenhuizen. Op alle verdiepingen hebben de in het werk gestorte woningscheidende wanden een radachtige structuur die meewerkt aan de stabiliteit.

Het gebouw is met een enkele tunnelkist uitgevoerd, die per verdieping op vier hoeken is ingezet. Het overblijvende deel van de gevels is opgevuld met prefab elementen van Westo uit Coevorden. “Waar de vloer naar binnen springt hebben we een dikkere vloer en verzwaarde randbalk toegepast”, aldus IJskes. De berekeningen zijn nog van vóór de Eurocode, maar wel zo dat een penant in de gevel mag uitvallen.

Vloeien

Diederik Bal, commercieel directeur van leverancier Gyvlon, meldt dat het anhydrietmengsel in truckmixers is aangevoerd van Jansen Beton in Son. “De natte ruimten worden ook gegoten. Donderdag levert vloerenbedrijf Nicky Huisman uit Berlicum de anhydrietvloer voor de bovenste verdieping.” Huisman heeft het even te druk voor een gesprek. Hij laat de vloeren vloeien.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels