nieuws

‘Onvoorstelbaar hoe draagconstructie het gehouden heeft’

bouwbreed

Aannemer Veluwezoom Verkerk Bouw stuitte bij de transformatie van een voormalig klooster in ’s-Heerenberg op verrassende constructies. Die waren tijdens de vooropname onopgemerkt gebleven.

Voor projectleider Jeroen van Lith en het uitvoerende personeel van Veluwezoom Verkerk Bouw was het onbegrijpelijk dat ze deze constructies tegenkwamen bij de renovatie van het voormalige klooster in ‘s-Heerenberg. Ze hadden namelijk geen functie meer. Zo bleek het stalen u-profiel in de topgevel van 6 meter lengte totaal verroest en sloot de betonbalk van 600 bij 600 millimeter in de uitbouw niet meer aan op het betondak.

“Desondanks durfden we het niet zomaar aan om de balken door te zagen. We hebben de constructeur er naar laten kijken en zelfs een second opinion aangevraagd van een constructeur die gespecialiseerd is in restauraties. Na hun goedkeuring hebben we letterlijk de knoop doorgehakt”.

Het was niet de enige verrassing waar de bouwvakkers op stuitten tijdens de uitvoering. De vooropname had niet alle gebreken en verborgen constructies van het voormalige klooster St. Bonifatius (bouwjaar 1910) aan het licht gebracht. “Op dat moment stond de inventaris er nog in. Er mocht niets worden gesloopt”, verduidelijkt Van Lith.

Na gebruik als klooster en tot 1999 als cultuurcentrum, herbestemde Woonzorg Nederland de drie etages tot woonruimte voor senioren. De helft van de begane grond wordt ingericht voor gemeentelijke functies.

Tijdens het slopen van niet-dragende scheidingswanden, plafonds en het verwijderen van de inventaris is de aannemer behoorlijk geschrokken. Op de derde verdieping ontbraken de meeste dragende wanden, waardoor enkele eikenhouten dakspanten als luciferhoutjes waren geknapt. De vorige gebruikers hadden dragende muren gesloopt, zonder zich van de gevolgen te vergewissen.

“Het is onvoorstelbaar hoe de draagconstructie het gehouden heeft. In de oude filmzaal stonden bijna geen wanden geen wanden meer! We hebben direct stempels gezet en een hulpstaalconstructie met verbanden gemonteerd om veilig te kunnen werken”, zegt Van Lith.

De aannemer viel van de ene in de andere verbazing. De betonconstructie met poriso-binnenwanden ging abrupt over in massieve gemetselde muren. Dat stond niet op tekening. Het betekende meer arbeid bij het creëren van doorgangen. In de planning ging men ervan uit dat 30 procent van het houten dakbeschot vervangen moest worden, maar dat werd uiteindelijk 70 procent als gevolg van de inwerking van schimmel en de vraatzucht van de boktor. Strijkankers die de staalconstructie met het betondak verankerden, hadden het metselwerk van de muren kapo tgedrukt. “Men hield destijds geen rekening met de verschillende uitzettingstoleranties”. Al met al kampte Veluwezoom Verkerk al snel met vertraging die opliep tot vier maanden.

De engineering van de stalen draagconstructie voor de nieuwe galerijen had ook nog wat voeten in de aarde. De buitenmuur verjongt naar boven, met een hoogteverschil van 4 centimeter. Daardoor loopt er nu een naad tussen de staalprofielen en de muur. “Die hoeft niet opgevuld te worden. Het mag van Bouw- en Woningtoezicht. Je krijgt er geen schoen tussen”, grapt Van Lith. Op de achter- en voorgevel van het massieve gebouw zijn dertig balkons gerealiseerd, die door en door met consoles van HE-balken aan de binnenvloeren zijn verankerd.

Projectgegevens

Opdrachtgever:Woonzorg Nederland, AmstelveenArchitect:Tak Architecten, ArnhemAannemer:Veluwezoom Verkerk, ZevenaarConstructeur:Blaauw Ingenieurs en Advies, GroningenCV- MV- installaties:Wassink Installatie, WinterswijkE-installaties:Kremer Installatietechniek, ‘s-HeerenbergW-installaties: Peters Installaties, DidamBouwperiode:augustus 2010 – maart 2013Bouwkosten:ca. 10.500.000 euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels