nieuws

De buitenkant is ook gelijk het eindproduct

bouwbreed

De gemeente Apeldoorn bundelt de komende maanden een groot aantal gemeentelijke diensten in één gebouw. Het onlangs opgeleverde Post Zuid is multifunctioneel, en heeft een uniek uiterlijk.

M et zo’n 12.500 vierkante meter vloeroppervlakte vervangt het gebouw onder andere verschillende gemeentewerven, werkplaatsen en kazernes van de vrijwillige brandweer, een kringloopcentrum en ambulancepost. In totaal worden zo’n veertig locaties verspreid over de gemeente opgeheven. Functies als kantine, receptie en vergaderzaal worden straks gezamenlijk gebruikt.

Vanaf buiten is direct goed zichtbaar dat het gebouw geheel uit staal en glas is opgetrokken. Dat betekende dat het gebouw redelijk snel kon worden gebouwd, zegt projectleider Bertus van den Berge van aannemerscombinatie Hegeman/WBC. “De staalconstructie zelf is uitbesteed aan een staalbouwer. Dat betekende dat ons werk er vooral in zat om de onderdelen op de bouwplaats te monteren.”

Maar dat betekent niet dat het om een simpel bouwpakketje ging. “Eigenlijk hebben we direct al tegen onze mensen gezegd: ‘ruwbouw is afbouw’. De buitenkant is ook gelijk het eindproduct. De staalconstructie is vanaf de binnen- en buitenkant zichtbaar, dus we hadden geen marges om beschadigingen weg te werken, zoals je dat bij andere bouwprojecten vaak wel hebt. Voorzichtig werken en heel strak plannen is dan noodzakelijk.”

Het gebouw valt in ieder geval op. Niet alleen door het formaat, maar ook door het ongewone ontwerp: een langgerekt gebouw van 125 meter (de terminal) dat boven het maaiveld ligt op een tweetal doosvormige gebouwen eronder. “Het is ook echt de bedoeling dat het gebouw spectaculair oogt. Wat ik vooral bijzonder vindt is de 23 meter overstek aan de voorkant van het gebouw. Als je dat op de tekening ziet denk je: ‘hoe hou je dat stabiel?’. Maar daar hebben constructeurs goed werk gedaan, door betonnen wanden te gebruiken als contragewicht.”

Van den Berge is onder de indruk van het gebouw, maar of hij het mooi vindt laat hij liever in het midden. “De eerste indruk die mensen krijgen is: zwart. Zwart en glas komen ook helemaal terug aan de binnenkant van het gebouw, tot aan de wc-deuren toe. Niet iedereen zal het mooi vinden, maar vergeten doe je het ni et snel.”

Projectgegevens

Project:Post Zuid ApeldoornOpdrachtgever:gemeente ApeldoornAannemer:Combinatie Hegeman/WBCArchitect:Mies/CourageBouwtijd:1 jaarBouwsom:11,5 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels