nieuws

Verlichting in leeg kantoor mag aanblijven

bouwbreed Premium

Het onnodig laten branden van verlichting in winkels en kantoren mag voorlopig gewoon nog. Een verbod gaat wat ver en is niet nodig, oordeelt minister Blok.

De Tweede Kamer vindt verspilling van energie zonde en diende daarom een voorstel in bij de regering: ‘Zorg dat onnodige verlichting wordt aangepakt’. Minister Blok ging met het verzoek aan de slag en komt tot de volgende conclusie. Een verbod op het laten branden van lampen als het donker is en iedereen het pand verlaten heeft, ligt niet voor de hand. De bouwregels barsten volgens hem al van de minimumeisen. Blok: “Aanwezigheidsdetectie, daglichtschakeling en een veegschakeling voor het uitschakelen van verlichting op momenten dat dit mogelijk is, dragen bij aan een hogere energieprestatie van het gebouw en zijn onderdeel van deze eisen. Het licht aanlaten mag dan energieverspillen. Soms heeft het ook een functie, benadrukt de minister. Hoe donkerder het is, hoe meer kans op diefstal: “Met het oog op veiligheid is het niet altijd opportuun om de verlichting geheel uit te schakelen”, aldus Blok.

Reageer op dit artikel