nieuws

Verkoop van woningen groeit met 6,5 procent

bouwbreed Premium

Het aantal verkochte woningen is van oktober op november met 6,5 procent gestegen tot 10.576. Het Kadaster ziet de grootste stijging bij de tussenwoningen.

De vraag naar woningen trekt in vrijwel het gehele land aan. Alleen in Limburg en Zeeland houdt de malaise stand. In Limburg werden in november 3,7 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. In Zeeland is het verval zelfs 8,2 procent.

Van jaar op jaar doen de grootste stijgingen zich voor in Friesland (19,2 procent), Noord-Brabant (17,8 procent) en Groningen (12,5 procent). Weinig beweging is nog te signaleren in Gelderland en Overijssel, waar de toename van de vraag zich tot enkele procenten beperkt.

In absolute getallen voert Zuid-Holland de ranglijst aan. In de provincie gingen vorige maand 2208 woningen over in handen van een andere eigenaar. Noord-Holland (1912 transacties) is een goede tweede, gevolgd door Noord-Brabant (1622) en Gelderland (1097). In Flevoland, Zeeland en Drenthe blijft de verkoop van woningen beperkt tot enkele honderden.

Slechts in de helft van het land worden meer hypotheken verschaft dan een jaar geleden. De geldstromen lopen niet gelijk met het toenemen van de vraag naar woningen. Zo werden in Zuid-Holland slecht 1 procent meer hypotheken afgesloten, maar wel 10,3 procent meer woningen verkocht. In Gelderland daalde het aantal hypotheken met 2,9 procent, terwijl de verkoop van woningen met 2,3 procent toenam.

De kopers van woningen leenden in november bij hun financiers 3263 miljoen euro aan hypotheekgeld. Van het bedrag vloeide 56 procent naar de beide Hollanden en Noord-Brabant, waar ook – op afstand – de meeste woningtransacties plaatsvinden. De gemiddelde hypotheeksom bedroeg in Utrecht 280.626 euro. In Flevoland ging gemiddeld iets meer dan twee ton over tafel. In november vonden 197 executieveilingen plaats. Dit aantal is een daling van bijna een kwart ten opzichte van november 2012.

Reageer op dit artikel