nieuws

Station Zwolle uitgebreid

bouwbreed Premium

Zwolle krijgt 225 miljoen euro voor de uitbreiding van haar station. Daarmee kan het station uitgebreid worden van twee naar vier sporen en is de aanleg van een vrije kruising voor deze sporen mogelijk.

Groen licht voor investering van 225 miljoen euro in uitbreiding

Staatssecretaris Mansveld (spoor) laat aan de Tweede Kamer weten dat ze een keuze heeft gemaakt in de wijze waarop station Zwolle uitgebreid moet worden. De studie naar de voorkeursvarianten voor de uitbreiding is afgerond. Afgelopen dinsdag heeft de staatssecretaris een akkoord bereikt met de provincies Groningen, Friesland en Drenthe over deze uitbreidingen. Ook de NS en ProRail en de consumentenorganisaties steunen het besluit.

Tussen Zwolle en Herfte wordt het spoor uitgebreid van twee naar vier sporen. Op die manier is het mogelijk om de aansluiting van de treinen naar Leeuwarden en Groningen te verbeteren. Ook wil de bewindsvrouw het aantal intercities naar het noorden verdubbelen van twee naar vier per uur. Door de vrije kruising hebben treinen tussen Zwolle en Groningen/Leeuwarden en het traject richting Emmen geen last van elkaar. Daarnaast wordt het emplacement bij Zwolle aan de oostzijde aangepast zodat de treinen richting Enschede en Deventer tegelijk met de treinen naar Leeuwarden/Groningen kunnen vertrekken. Volgens de alternatievenstudie zijn deze maatregelen het meest toekomstvast met het oog op de doorgroeimogelijkheden op de lange termijn.

Het geld wordt komt deels van het Rijk (119 miljoen euro). De drie noordelijke provincies dragen de resterende 106 miljoen euro bij, waarvan 70 miljoen euro uit reeds beschikbare middelen. Volgend jaar begint de contractering waarna de eerste onderdelen in 2017 klaar moeten zijn. In 2021 moeten het gehele werk opgeleverd zijn.

Volgens staatssecretaris Mansveld is Zwolle een van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland: “In Zwolle komen vijf Intercity-verbindingen en drie regionale spoorlijnen samen.”

Momenteel ondergaat het stationsgebied in Zwolle een metamorfose met onder andere een verplaatsing van het busstation. De gemeente heeft hier 101 miljoen euro voor vrijgemaakt. Ook krijgt Zwolle in 2018 een nieuw station op de spoorlijn richting Kampen, station Stadshagen.

Reageer op dit artikel