nieuws

Staalhandelaar kamerheer in Friesland

bouwbreed Premium

Staalhandelaar kamerheer in Friesland

Directeur Geert Jan Douma van staalhandel Douma in Sneek wordt de nieuwe kamerheer van de koning in Friesland. Hij wil er een eervolle invulling aan geven, vertelt het zojuist benoemde lid van de hofhouding.

Gefeliciteerd. Hoe komt u aan de baan?

“Je wordt gevraagd. Het voortraject is me onbekend. In september werd ik gebeld door de grootmeester van het Koninklijk Huis en daarna ben ik op gesprek geweest in Den Haag.”

Heeft uw benoeming misschien te maken met de ondernemersgezindheid van de koning?

“De koning is zeer geïnteresseerd in het bedrijfsleven. Wellicht dat mijn interesse in zowel het bedrijfsleven als in kunst, cultuur en onderwijs hier een rol heeft gespeeld.”

Een grote overgang, van het staal naar het pluche?

“De dikte van dit pluche valt wel mee. Het is niet meer dan een erefunctie. En verder blijf ik gewoon actief in het staal. Dat pure materiaal kan ik niet missen.”

Wat houdt de functie in?

“Elke provincie heeft een kamerheer. Hij bereidt bezoeken voor en treedt op als begeleider als de koning zijn regio aandoet.”

U draagt dan een uniform?

“Het kledingvoorschrift is over het algemeen tenue de ville. Alleen bij bepaalde gelegenheden verschijn je in jacquet of rokkostuum. Gelukkig, want ik houd niet zo van tressen en tierelantijnen. Ik ben meer van het eenvoudig gesneden kostuum.”

De staalhandel en het kamerheerschap botsen niet met elkaar?

“Ik zie geen probleem in de combinatie. Het is geen politieke functie.”

Wat betaalt het?

“Niets. Zoals gezegd: het is een erefunctie.”

Wat wordt uw eerste klus?

“Dat is nog niet bekend. De taak is voor mij helemaal nieuw, niemand uit mijn familie is me voor gegaan. Vroeger kwamen vooral adellijke geslachten in aanmerking.”

U hebt geen druppeltje blauw bloed?

“Het enige blauw aan mij is de kleur van het staal.”

Reageer op dit artikel