nieuws

Rechtbank ziet Ballast Nedam als omkoper

bouwbreed

De rechtbank in Haarlem rekent het Ton Hooijmaijers aan dat hij zijn laakbare handelen niet inziet.

Dat zei de rechtbank gisteren bij de uitspraak in de zaak-Hooijmaijers. “Hij liet het eigenbelang voor het belang van de provincie gaan.” Het vertrouwen van de burger in de overheid is door Hooijmaijers geschaad.

Niet alles achtte de rechtbank bewezen. Vrijspraak is er voor een omkopingsfeit en zeven valse rekeningen. Maar de lijst van beschuldigingen blijft omvangrijk. De rechtbank spreekt van een “megaproces”.

Hooijmaijers heeft zich in de periode dat hij gedeputeerde was meerdere malen laten omkopen en vijftien keer uit misdrijf verkregen gelden witgewassen.

Naar de buitenwereld gaf hij begin 2005 aan geen werkzaamheden meer te verrichten voor Move BV, het bedrijf dat hij op naam van zijn vrouw had gezet. “De werkelijkheid was volstrekt anders”, aldus de rechtbank. Hooijmaijers bleef zakendoen, met bestaande relaties en ook met nieuwe.

De ondernemers hadden, anders dan Hooijmaijers beweert, wel degelijk projecten dan wel belangen in de provincie Noord-Holland.

De betaling van 4165 euro van Ruud Jacobs van Ballast Nedam is volgens de rechtbank ook een poging van het bouwbedrijf om bij Hooijmaijers en de provincie een voorkeurspositie te krijgen. Ondanks de verklaring van Jacobs dat hij betaalde om de verkiezingskas van Hooijmaijers te vullen.

“Ballast Nedam had belang bij een goede relatie met de provincie Noord-Holland”, oordeelt de rechtbank. Het bedrijf heeft belangen in onder meer de Bovenkerkerpolder, een lap grond bij Amstelveen.

Hooijmaijers heeft volgens de rechtbank getracht deze locatie in de structuurvisie van de provincie te krijgen. Bij hem thuis lag tijdens de inval een briefje in de kluis met daarop de belofte dat hij 425.000 euro van vastgoedondernemer Harry Muermans zou krijgen als de bestemming van de grond zou worden veranderd. Muermans deed de grond ruim tien jaar geleden over aan De Peyler en Ballast Nedam, maar hield recht op een aanzienlijke uitbetaling.

Hooijmaijers heeft zich volgens de rechtbank bij de Provinciale Staten ingespannen om projecten in de provincie Noord-Holland aantrekkelijker te maken, waaronder de Bovenkerkerpolder. Hooijmaijers trad daarbij op als “matchmaker”.

Hooijmaijers gaat in hoger beroep. Twee weken geleden zei hij bij zijn laatste woord dat het hele proces tegen hem er één was van naming en shaming, een politieke afrekening uitmondend in een persoonlijke hetze. Het requisitoir was volgens hem een aaneenschakeling van hypothesen.

Reageer op dit artikel