nieuws

ProRail dempt licht op nachtelijk perron

bouwbreed Premium

Spoorbeheerder ProRail gaat bij wijze van proef de lampen op rustige delen van perrons dimmen tot 40 procent van het maximale vermogen. Bewegingssensoren draaien het licht op zodra ze reizigers detecteren. ProRail denkt zo het elektraverbruik voor de perronverlichting te kunnen halveren. Station Beilen heeft de primeur van deze éénjarige proef. Daarna volgen de stations […]

Spoorbeheerder ProRail gaat bij wijze van proef de lampen op rustige delen van perrons dimmen tot 40 procent van het maximale vermogen. Bewegingssensoren draaien het licht op zodra ze reizigers detecteren. ProRail denkt zo het elektraverbruik voor de perronverlichting te kunnen halveren. Station Beilen heeft de primeur van deze éénjarige proef. Daarna volgen de stations Hoogeveen en Meppel. NS doet mee op het P+R-terrein van Beilen. De gebruikte dimmers kunnen ook de traditionele verlichting aansturen zodat de lampen niet gewisseld hoeven worden. Bij elke lamp komt een sensor die beweging registreert tot op 20 meter afstand en draait het licht op. Ook de twee lampen eromheen branden dan volop.

Reageer op dit artikel