nieuws

Prefab: in vroeg stadium veel zeker weten

bouwbreed Premium

Ballast Nedam heeft er bij de eerste woning voor gekozen om de buitengevel en het dak te verwijderen en vervangen. Woordvoerder Herman Boerma: “Dat gaan we de volgende keer niet weer doen. Het kost tijd en geld en het levert ongemak op voor de bewoner. Sommige bouwers zetten nu al een prefab gevel tegen de […]

Ballast Nedam heeft er bij de eerste woning voor gekozen om de buitengevel en het dak te verwijderen en vervangen. Woordvoerder Herman Boerma: “Dat gaan we de volgende keer niet weer doen. Het kost tijd en geld en het levert ongemak op voor de bewoner. Sommige bouwers zetten nu al een prefab gevel tegen de bestaande gevel en dat willen wij bij het volgende prototype ook.”

De eerste grote vernieuwing die bij dit prototype is doorgevoerd, is om het gehele project 3D te laten opmeten door een partij die de meetgegevens direct kan omzetten in tekeningen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de nieuwe prefab elementen goed te laten aansluiten op de bestaande woning. De gevelelementen worden geheel in de fabriek voorbereid, inclusief leidingen en installatiekanalen. Zo hoeft de bouwer het huis niet in om de leidingen te vernieuwen.

Ook voor het dak is een innovatief concept gevonden: zonnepanelen in een installatie die de warmte onder de panelen wegzuigt en opslaat in de bodem. Dit levert dubbel winst: gekoelde zonnepanelen geven een beter rendement en de warmte kan in de winter worden gebruikt om de woning mee te verwarmen, of om warm tapwater te maken.

De verwarming wordt nu gerealiseerd door een elektrische warmtepomp met een bodemwarmtewisselaar, waarvoor de stroom wordt geleverd door de zonnepanelen. Maar daar ziet Boerma ruimte voor verbetering: “De aanleg van een warmtepomp-installatie is best duur; vandaar dat we ook andere opties onderzoeken. We hebben een leverancier van zonnepanelen ontmoet die zegt dat hij een 60 procent beter rendement haalt dan momenteel gebruikelijk is en een leverancier van een buitengewoon efficiënte luchtwarmtepomp. Beide opties gaan we nader onderzoeken.”

Overigens is het de vraag of het verstandig is om de energievraag op gebouwniveau te bekijken. “Bij deze woningen kan dat nog, maar als je met hoogbouw te maken krijgt, heb je onvoldoende dak om in de energiebehoefte van alle huishoudens te voorzien. ‘De nieuwe daklozen’ noemen ze bewoners met te klein dak ook wel. Dan moet je een schaalsprong maken naar energieopwekking in het gebied. Daarbij kun je denken aan zonnepanelen op daken van grondgebonden woningen of bedrijfsgebouwen die ook leveren aan de naastgelegen hoogbouw, maar ook aan een windmolen-, of een zonnepanelen-akker. Of aan ultradiepe geothermie: de techniek waarbij 5 tot 7 kilometer in de bodem wordt geboord om daar warmte en elektriciteit te winnen.”

Belangrijk bij prefab blijkt voorts dat je in een vroeg stadium heel veel zeker moet weten. Daartoe mogen er bijvoorbeeld geen fouten optreden in de communicatie. “We hebben een prefab keuken laten maken, inclusief leidingwerk, die we in een paar uur konden plaatsen. Toen bleek echter dat een deur naar het klompenhok, waarvan wij dachten dat hij kon worden afgesloten, toch open moest blijven. En toen paste de keuken niet meer.”

Reageer op dit artikel