nieuws

Plafondsysteem verbetert binnenklimaat NS-kantoor

bouwbreed Premium

Hunter Douglas helpt de Nederlandse Spoorwegen in de Utrechtse Katreinetoren aan een beter binnenklimaat. Met koelplafondspecialist Inteco uit Boxtel leverde de fabrikant een klimaatplafond dat een koelcapaciteit heeft van 98 watt per vierkante meter en 85 procent van het binnengeluid absorbeert.

Hunter Douglas en Inteco zeggen dat ze de gevraagde koelcapaciteit en voorgeschreven geluidsabsorptie konden realiseren met een spouw van 60 millimeter tussen het aluminium strekmetalen klimaatelement en het daarboven gemonteerde akoestisch systeemplafond. De spouw en het open lamellenplafond vergroten de convectieve koelcapaciteit. Er ontstaat een natuurlijke luchtstroming over het strekmetalen koelelement waardoor er extra warmte wordt overgedragen tussen het watervoerende klimaatelement en de binnenlucht.

Het plafond is een combinatie van het Luxalon 30BD plafond van Hunter Douglas en het MeandRo-V klimaatplafond van Inteco. De constructie telt drie lagen. De onderste is een akoestisch lamellenplafond van Hunter Douglas. Er boven is het klimaatsysteem gemonteerd. Dat bestaat uit een aluminium strekmetaal met daarop een koperen buis gesoldeerd. Boven het lamellenplafond is een akoestisch plafond aangebracht om de voorgeschreven akoestische waarde te bereiken. Een spouw van 60 millimeter houdt het akoestisch materiaal vrij van het klimaatelement. Deze plafondconstructie geeft volgens ontwerper NL Architects uit Amsterdam ook een rustige uitstraling. Verlichting en installaties zijn daarvoor in het plafond verwerkt.

Reageer op dit artikel