nieuws

Pal voor de perkoenpaal

bouwbreed Premium

Pal voor de perkoenpaal

Stichting De Oosterschelde strijdt voor het behoud van perkoenpaaltjes en historische steenbekleding op Zeeuwse dijken. “Wij houden niet van strak beton, wij staan graag voor paal,’’ aldus voorzitter Freek Totselaar.

Waarom hecht u zo aan die houten paaltjes?

“Het zijn verschrikkelijk mooie dingen. Vroeger zag je ze overal op Nederlandse dijken. Helaas zijn ze al op veel plekken verdwenen. In Zeeland staan ze nog op diverse plaatsen. Ze maken deel uit van de Zeeuwse identiteit. Door ze af te schaffen werpt Zeeland zijn klederdracht af.”

Dijken zijn er toch voor de veiligheid, niet voor de folklore?

“Natuurlijk zijn wij niet tegen veiligheid. Maar van veiligheid hoef je toch geen eenheidsworst te maken? Nu zie je overal hetzelfde grijze beton.”

Dat zal goedkoper zijn.

“Natuurlijk. Een steenbekleder werkt met de hand en is duurder. Machines doen zijn werk in een paar minuten. Maar we hebben het niet over kilometers dijk, we hebben het over het behoud van bepaalde elementen op bepaalde plaatsen. Dan is er voor de toeristen ook wat te zien.”

Hebben toeristen oog voor zulke details?

“Ga maar kijken bij de VVV welke ansichten ze kopen. Vaak zijn het kiekjes van dijken met die mooie paaltjes erop. Perkoenpaaltjes zijn ons visitekaartje, laat dat zo blijven.”

Leve de nostalgie.

“Emoties spelen zeker mee, maar het gaat ook om feiten. Als ik mijn woning wil opknappen, moet ik aan strenge regels voldoen. Het is een rijksmonument en het moet in oude staat blijven. Waarom gelden zulke regels niet voor een zeewering?”

Zeeweringen verdienen een monumentenstatus?

“Het zijn belangrijke cultuurhistorische monumenten. Wij strijden voor een beschermde status.”

Wie zijn uw leden?

“Natuurvrienden, duikers, mosselkwekers. Mensen die zich ertegen verzetten dat Rijkswaterstaat staalslakken stort op de bodem van de Oosterschelde.”

Reageer op dit artikel