nieuws

Ontwikkelaars willen fonds ook voor nieuwbouw

bouwbreed

Het nationale energiebesparingsfonds moet ook voor nieuwe woningen met een epc van 0,4 en lager kunnen worden gebruikt. Dat vindt Neprom, de verenging van projectontwikkelaars.

‘Onduidelijk of Blok energielabel eerder kan verstrekken’

Nu is het fonds gericht op eigenaren van bestaande woningen. Zij kunnen binnenkort goedkoop geld lenen (3 procent, tien jaar) om hun woning energiezuiniger te maken. Dat is niet eerlijk, vindt de Neprom: ook mensen die een nieuwe, duurzame woning kope n moeten kunnen profiteren van een fonds dat mede met belastinggeld is gevuld.Neprom denkt aan een leenbedrag van 12.500 euro voor een woning met een epc van 0,4. Bij ee n epc van 0 wordt gedacht aan een bedrag van 25.000 euro. Leningen kunnen direct aan de kopers worden verstrekt, aldus Neprom.

Of er in de Tweede Kamer een meerderheid is voor het plan van Neprom is nog onduidelijk. In een interview met Cobouw liet minister Blok (wonen) vorige week wel blijken dat hij bereid is om met de sector mee te denken. Hij voegde daar direct aan toe dat aannemers dan wel met concrete garanties en aanbiedingen moeten komen.

De Tweede Kamer vergadert vandaag met minister Blok over energiezuinig bouwen. Bouwend Nederland zet zijn zinnen vooral op het sneller verstrekken van het indicatieve energielabel. Minister Blok wil dat label in 2015 gratis geven aan alle Nederlanders met een huis. Dat is een jaar te laat, volgens Maxime Verhagen, als je van energiezuinig bouwen echt een succes wil maken.

Of Blok de wens van Verhagen kan inwilligen, kon een woordvoerder van de minister gisteren niet zeggen. Belangrijk is verder de vraag wat Blok met de epc doet. Hij worstelt nog altijd met de vraag of de epc omlaag moet in 2015 naar 0,4. Het wachten is op nieuwe cijfers over kosten.

Fokkema vindt dat een woning met een epc van 0,4 de nieuwe standaard moet worden. Zonder steuntje in de rug is die sprong echter te groot, oordeelt hij: “De nieuwbouw van energiezuinige woningen wordt als vanzelfsprekend gezien. Dat is het echter niet.” Andere partijen, zoals het Netwerk Conceptueel Bouwen, dringen er juist bij Blok op aan om de epc wel in 2015 te verlagen naar 0,4.

Reageer op dit artikel