nieuws

Nacht van Duivesteijn verijdeld

bouwbreed Premium

Nacht van Duivesteijn verijdeld

De rust in het kabinet is voorlopig teruggekeerd. Minister Blok en PvdA-senator Adri Duivesteijn zijn vannacht tot een compromis gekomen over het woonakkoord en de verhuurdersheffing. Blok heeft een aantal toezeggingen gedaan op aandringen van Duivesteijn.

Zo wordt de verhuurdersheffing van jaarlijks 1,7 miljard euro voor corporaties na twee jaar, in 2016 geëvalueerd. Als dan blijkt dat heffing negatief uitpakt voor de woningmarkt, zal het kabinet de heffing verlagen. Blok wil ook een investeringsfonds onderzoeken als blijkt dat de nu voorgestelde investeringskorting in bijvoorbeeld krimpgebieden niet werkt. Voor eind 2014 komt de minister bovendien met een uitwerking van de wooncoöperatie, een vorm van zelforganisatie van kopers en huurders gericht op gezamenlijke doelen. Ook daar had Duivesteijn om gevraagd.

Oppositiepartijen vinden dat Duivesteijn, die zichzelf een praktisch idealist noemde, een draai heeft gemaakt. De PvdA-senator gaf toe dat hij liever gezien had dat de verhuurdersheffing na drie jaar zou aflopen, en dat hij gehoopt had op extra geld voor een investeringsfonds. Direct daarna benadrukte de rasbestuurder dat hij geen verlengstuk is van ruziemakende oppositiepartijen: “We hebben de afgelopen dagen keihard onderhandeld over deze wet. Ik tel mijn zegeningen, maar ga zeker niet zeggen dat ik rijk geworden ben.”

Reageer op dit artikel