nieuws

Minimaal slopen, woning geheel van buiten inpakken

bouwbreed Premium

In de visie van Dura Vermeer is het het beste om minimaal te slopen en om de woning geheel van buiten in te pakken. Het bedrijf heeft daartoe bij de eerste prototypewoning gekozen voor een gevel van sandwichpanelen. Deze zijn ontwikkeld voor het dak, maar zijn ook voor de gevel aantrekkelijk, omdat er weinig hout […]

In de visie van Dura Vermeer is het het beste om minimaal te slopen en om de woning geheel van buiten in te pakken. Het bedrijf heeft daartoe bij de eerste prototypewoning gekozen voor een gevel van sandwichpanelen. Deze zijn ontwikkeld voor het dak, maar zijn ook voor de gevel aantrekkelijk, omdat er weinig hout in zit. Woordvoerder Ronald Haafkes: “Wij willen de installatie geheel in de gevelpanelen wegwerken en we streven naar een droog en prefab systeem dat keuzevrijheid biedt. Dat is met een sandwichpaneel het gemakkelijkst op een industriële manier te ontwikkelen.”

Haafkes wil in de toekomst een gevel die energie opwekt, bijvoorbeeld in een systeem dat warme lucht wegzuigt achter een composiet voorblad (composiet, omdat dit materiaal licht is, dun, onderhoudsvrij en weerbestendig).

Een andere droom is om te komen tot een kozijnloze prefab gevel. “Daarbij moet je denken aan de verlijmde voorruit die bij auto’s gebruikelijk is. Dat scheelt een berg onderhoud. Een raam opent dan binnen het glas.”

Het dak ziet Haafkes voor zich als een modulair systeem, dat ordelijk plaats biedt aan onderdelen die nu worden gestapeld. “Wij willen naar een modulair systeem waar je alle onderdelen eenvoudig in en uit kunt klikken. Dan is het dak ook aanpasbaar aan de bewoner. Als er een gezin met kinderen komt, plaats je wat extra zonnepanelen; komt er een ouder echtpaar, dan klik je er een extra dakraam in. En – net als de gevel – moet het geheel onderhoudsvrij zijn.”

Qua energievoorziening streeft Dura Vermeer naar een autarkisch systeem. “Gezien de ontwikkelingen die wij voor ons zien, gaat onze voorkeur op het moment uit naar power to liquid (gas).”Daarbij wordt de energie die een zonnepaneel opwekt, gebruikt om een methaanachtig gas te maken, dat kan worden opgeslagen in de bodem.Hiermee omzeil je. efficiënt en betrouwbaar, het probleem dat de zon niet altijd schijnt wanneer je stroom nodig hebt. Maar om geen ontwikkelingen uit te sluiten gaan we volgend jaar ook een all-electric prototypewoning maken.”

Ook Dura Vermeer stuitte bij zijn eerste prototype op verrassingen. Ten eerste stond er een dusdanig grote schoorsteen op het dak dat deze de plaatsing van zonnepanelen tot een serieuze puzzel maakte. Ten tweede was de woning voorzien van doorgestorte vloeren, waarbij de volledige beganegrondvloer op zand lag. Dan kun je er niet onder isoleren én je hebt een immense koudebrug tussen gevel en vloer. Dit heeft het bedrijf opgelost door de prefab gevelelementen te laten doorlopen tot onder de fundering. Ook was de grond wat ingeklonken, zodat er tot 10 centimeter ruimte was tussen het zand en de woning, die op palen staat. Zo kon Dura Vermeer gaten boren in de vloer en deze ruimte laten vollopen met isolatiekorrels. Deze uitdagingen tonen aan dat standaardiseren maar tot op zekere hoogte haalbaar is. Je standaard oplossing moet namelijk passen op een niet standaard bestaande situatie.

Reageer op dit artikel