nieuws

Kerk wordt mausoleum

bouwbreed Premium

Kerk wordt mausoleum

De plannen om de leegstaande Fatimakerk in Weert te verbouwen tot mausoleum voor gewone stervelingen zijn in een vergevorderd stadium. Als bovengrondse begraafplaats behoudt het gebouw zijn plechtige functie en dat is precies de bedoeling van ontwikkelaar Raymond Smolenaers.

Geen alledaagse herbestemming voor een kerk.

“Nee, dit is uniek voor Nederland. Wij kwamen op het idee omdat er in Limburg veel cultureel erfgoed leegstaat en verpaupert. Nieuwe gebruikers zoals een school of een theater vertrekken vaak na vijf jaar alweer. Deze bestemming is voor vijftig jaar en plus.”

Je moet wel eerst op het idee komen.

“Architect Robert Beelen, die het ontwerp heeft gemaakt, heeft zich laten inspireren door de Middellandse Zeecultuur. Daar wordt al eeuwen bovengronds begraven, wegens alle rotsen en bergen. Ikzelf heb in Duitsland weleens een kerk gezien die tot urnenkerk was verbouwd.”

Hoe reageert de overheid op dit plan?

“De gemeente en het bisdom zijn blij dat een mooi gebouw behouden blijft, de provincie stelt zelfs subsidie beschikbaar. Ook voor de gelovigen is het een winwin-situatie. Hun vertrouwde kerk blijft gewoon open. Voor de verbouwing is alleen een bouwvergunning nodig, verder zijn er geen beletselen, zolang we ons houden aan de Wet op de lijkbezorging.”

Waaruit bestaat de verbouwing?

“De vloer wordt opgehoogd zodat een kelder ontstaat voor de bijzettingen en het colombarium. Daarboven komen ruimtes voor auladiensten en kantoorfuncties. En er zijn technische voorzieningen nodig, zoals een afzuiginstallatie.”

Tot dusver werden alleen Oranjes bijgezet.

“Dit is een koninklijke wijze van begraven voor iedereen. Uit ons marktonderzoek blijkt dat er veel mensen zijn die niet tussen de wormen willen liggen en die een oven ook maar niks vinden. Het is ook prettiger dat nabestaanden dichter bij de overledene kunnen zijn.”

Hebt u voor uzelf al een plekje gereserveerd?

“Daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik moet de vijftig nog passeren. Maar ik zou er zeker voor kiezen.”

Reageer op dit artikel