nieuws

Inspectie ziet veel missers met energielabel

bouwbreed

Bij een derde van de utiliteitsgebouwen wijkt het afgegeven energielabel meer dan 8 procent af. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in opdracht van minister Blok (wonen).

Bij 15 van de 47 onderzochte gebouwen constateerde de inspectie een kritieke afwijking in de energie-index. Voor tien gebouwen betekent dit minstens één labelstap verschil. In een aantal gevallen zat het gebouw er twee, drie of vier labelstappen naast. Negen gebouwen hadden recht op een gunstiger energielabel, in zes gevallen had het afgegeven energielabel lager moeten zijn. Bij een kantoor dat geen label G had moeten krijgen, maar recht had op label E was de opnemer uitgegaan van andere afmetingen van het gebruiksoppervlak. Ook het raamoppervlakte en het type raam waren onjuist en de gebruiksfuncties waren voor een deel verkeerd. Een ander kantoorgebouw kreeg ten onrechte een label A, terwijl het bij herberekening door de Inspectiedienst niet hoger kwam dan een label D. De opnemer was een deel van het gebouw vergeten, constateerde ILT. Daarnaast was gerekend met HR++-glas, maar dat had HR+-glas moeten zijn en voor een gedeelte van het gebouw was de verlichting niet meegenomen. Opnemers maakten in een ander geval fouten met het verkeerd overnemen van de oppervlaktegegevens in het rekenprogramma, met te grote oppervlakten tot gevolg. Het kwam het betreffende kantoorgebouw onterecht op een label F te staan, terwijl label B gerechtvaardigd was.

Onduidelijkheid in het rekenprogramma Vabi is soms de oorzaak van onjuiste invoer. Men vult daardoor vaak de gebouwhoogte helemaal niet of onjuist in. Een veel voorkomende fout is dat de hoogte wordt berekend vanaf de dakrand in plaats van de hoogste gebruikslaag. Daarnaast gaat het regelmatig mis met de berekening van de netto gebruiksinhoud. Opnemers moeten in de berekening de inhoud tot het eventueel verlaagde plafond gebruiken, maar rekenen vaak rekenen met de bruto inhoud, tot de bovenliggende constructievloer.

Reageer op dit artikel