nieuws

Groeicijfer Nederland hoger dan in rest van Europese Unie

bouwbreed Premium

De Nederlandse bouwproductie is van september op oktober met 2,2 procent toegenomen. Gemiddeld viel het volume in de Europese Unie 0,3 procent terug.

Cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat laten zien dat de Nederlandse bouw voorzichtig weer opkrabbelt. Sinds het voorjaar is een lichte groei waarneembaar, onderbroken door twee keer een geringe terugval. Zo nam de productie in juni met 0,4 procent af en werd in september een daling van 1,7 procent genoteerd. Toch is sedert het voorjaar de productie met 1,8 procent toegenomen.

Vergeleken met basisjaar 2010 lag het Nederlandse productieniveau in oktober op een 4,9 procent hoger peil. Met die groei loopt ons land precies in de pas met het Europese gemiddelde.

Duitsland heeft volgens Eurostat voor de derde achtereenvolgende maand te maken met een lichte krimp. In oktober daalde de bouwproductie met 1,7 procent. De krimpende bouwprestaties volgen op een periode van sterke groei. De Duitse bouwproductie lag in oktober bijna een vijfde hoger dan drie jaar geleden.

Ook in België zet de bouw stevig aan. In augustus viel weliswaar een terugslag van 6 procent te noteren maar dat cijfer wordt ruimschoots gecompenseerd door de groei in de andere maanden sinds mei. In september – het laatste cijfer dat Eurostat beschikbaar heeft – lag de Belgische bouwproductie 22,8 procent boven het niveau van drie jaar eerder.

Groot-Brittannië behoort eveneens tot de landen die de weg omhoog hebben gevonden. In oktober werd 7,2 procent meer uit de markt gehaald dan in dezelfde maand van 2010. Van september op oktober steeg de productie met 2,2 procent.

In de eurozone nam de bouwproductie in oktober met 1,2 procent af. De daling wordt vooral veroorzaakt door krimp bij de infraprojecten. Voor de derde maand op rij valt in de eurozone lichte afname van de bouwproductie te signaleren.

Reageer op dit artikel