nieuws

Gietwaterbassins glastuinders ingezet als waterberging

bouwbreed Premium

Vlak voor een grote regenbui leegt een tuinder in de Oranjepolder zijn gietwaterbassin. Hoogheemraadschap Delfland wil de proef uitbreiden met deze opmerkelijke manier om de waterberginsgcapaciteit te vergroten.

Delfland maalt altijd al vóór als er zware neerslag op komst is die voor wateroverlast kan zorgen. Daarvoor zijn speciale neerslagprotocollen opgesteld. In de sterk verglaasde Oranjepolder bij Maasdijk is uitbreiding van de bergingscapaciteit nauwelijks mogelijk en daarom heeft het waterschap afgelopen jaar een proef genomen om de grote bassins te betrekken van tomatenteler Lans in Maasdijk. Daarin slaat hij het regenwater op voor het bevloeien van zijn tomaten.

De natuurlijke reflex van een tuinder is volgens woordvoerder Ilse Rokven van Delfland om zijn bassin zo vol mogelijk te houden. Op die manier is hij er zeker van dat hij altijd genoeg water heeft. Met Lans zijn vorig jaar afspraken gemaakt dat het bedrijf soms de bassins deels leegt als er zware buien op komst zijn. Dat water wordt dan snel op de boezem uitgeslagen waardoor er in de polder extra capaciteit is om regenwater op te vangen. Daarvoor is een extra niveaumeter geplaatst in het bassin van de grote tomatenteler. Ook is speciale software geïnstalleerd op de besturingscomputers waarmee koppelingen worden gemaakt met de actuele weersverwachting en de verwachte waterbehoefte.

Het systeem is volgens Rokven het afgelopen jaar goed uitgepakt. In een kletsnat weekeinde half oktober heeft de Oranjepolder droge voeten weten te houden. Delfland heeft daarom besloten de proef uit te breiden. “We zijn op zoek naar nog eens tien tot vijftien tuinders in de regio die mee willen doen.” Rokven benadrukt dat de tuinder zelf altijd het laatste woord heeft en het besluit neemt om al dan niet te lozen en zo bergingscapaciteit te creëren. “Zijn bedrijfsvoering mag niet in gevaar komen.” Ondertussen worden ook andere maatregelen genomen. Zo zijn extra aflaten gemaakt door een dijk naar de boezem en zijn er extra stuwen geplaatst. Ook loopt er een proef om water tijdelijk vast te houden op het dak van de kassen.

Reageer op dit artikel