nieuws

‘Gebronsd’ kozijn siert pui van Hirsch-gebouw

bouwbreed Premium

Roestvast Staal Aalsmeer heeft het laatste kozijn geplaatst in het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. In dit rijksmonument huist onder meer de Apple Store op 2500 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen.

Het bedrijf uit Aalsmeer maakte de kozijnen uit zelf geproduceerde aluminium profielen. Door middel van metalliseren werd een laagje metaal op de profielen aangebracht om de puien een bronzen uiterlijk te geven. De kozijnen maken deel uit van de vernieuwde gevel van het Hirsch-gebouw. Dat is een bijzondere locatie, vindt Stephan van Buuren van de Stieva Groep waarvan Roestvast Staal Aalsmeer deel uitmaakt. “In dit gebouw is namelijk de Apple Store gevestigd.” Het was een Duits bedrijf dat aanvankelijk een nieuwe pui ontwierp voor deze computerwinkel. De pui is opgebouwd uit massieve messingdelen. Eigenaar Executive Property Invest, een beleggingsvehikel van de Zweedse familie Nilsson, wilde het hele pand met dezelfde kozijnen laten uitvoeren. De benodigde investering viel echter te hoog uit. Van Buuren: “Er is toen naar een alternatief gezocht die dezelfde look moest hebben als de kozijnen van de Apple Store.” Het resultaat viel esthetisch in de smaak bij de eigenaar van het Hirsch-gebouw, zegt Van Buuren.

Twee bedrijven, waarvan Roestvast Staal Aalsmeer er één was, kregen de opdracht om in competitie een goedkoper alternatief te bedenken waarvan de aanblik niet onder zou doen voor die van de kozijnen van de Duitse firma. Het Aalsmeerse bedrijf van de Stieva Groep won de wedstrijd met een ontwerp door een kozijn van zelfgemaakte aluminium profielen te maken. De bekleding is gemetalliseerd zodat het een aanblik van brons heeft.

Ingewikkeld

Metalliseren is een ingewikkeld proces, zegt Van Buuren. De inspanningen doen dan ook vermoeden dat het makkelijker en goedkoper is om kozijnen volledig uit staal te maken. “Dat kan, maar dan worden ze te zwaar.” De puien meten 3,5 bij 4 meter. De Stieva groep maakt die in eigen beheer en brengt ze in delen naar de locatie. Daar worden ze handmatig in elkaar gezet. Met een minikraan wordt het glas in de kozijnen geplaatst. Drie kozijnen worden voorzien van taatsdeuren met een speciale draaivleugel waar de deuren op draaien. Taats- oftewel pendeldeuren werken zonder sponningaanslag. Ze worden niet afgehangen met traditionele scharnieren/ paumelles, maar worden met vloerpotten en speunen bevestigd.

De Stieva Groep had een lange weg te gaan met de productie van de kozijnen, zegt Van Buuren. De voorbereiding begon in juni vorig jaar. De opdracht werd na gebleken geschiktheid in maart van dit jaar verleend.

De realisatie volgde een maand nadien. Het werk voorzag ook in het demonteren van de bestaande Kozijnen. De Stieva groep levert er in totaal tien voor terug. “Daarmee zijn niet alle kozijnen in het Hirsch-gebouw vernieuwd”, zegt Van Buuren. “Eén winkel is door een ander bedrijf onder handen genomen.”

Het resultaat lokte in de woorden van Stieva al vele lovende reacties uit. Wie goed oplet kan ze elke werkdag ’s avonds op televisie zien, zegt Van Buuren: tegenover het Hirsch-gebouw staat het hotel waar Umberto Tan zijn praatprogramma opneemt.De camera’s blikken daar soms naar buiten en brengen zo de kozijnen in beeld.

Het rijksmonumentale Hirsch-gebouw bestaat dit jaar 101 jaar. Tot de jaren zeventig stond het bekend als Maison Hirsch,& Cie een haute couture modehuis. Daarna is het gebouw omgebouwd tot kantoor.

Reageer op dit artikel