nieuws

Fijnstof gevaarlijker dan aangenomen

bouwbreed Premium

Fijnstof gevaarlijker dan aangenomen

Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan fijnstof neemt het sterfterisico met 7 procent toe. Grootschalige studie onder ruim 360.000 Europeanen maakt duidelijk dat langdurige blootstelling aan fijne stofdeeltjes veel dodelijker is dan tot dusverre gedacht.

De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie is een maximum van 10 microgram per kuub. De Europese Unie legt – onder druk van de lidstaten – de lat bij 25 microgram. Nederland heeft verhoogd last van fijnstof vanwege zijn ligging aan zee. Als de normen aangescherpt worden heeft dat direct invloed op de bebouwing bij wegen en de werkomstandigheden in het bedrijfsleven. De grootschalige studie is uitgevoerd onder leiding van de Universiteit Utrecht.

Reageer op dit artikel