nieuws

Deel Kamer wil wel aanscherping epc

bouwbreed

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat de epc gewoon omlaag moet van 0,6 naar 0,4 in 2015. PvdA’er Jacques Monasch: “We moeten nu niet verslappen.”

PvdA verbaasd dat bouwsector steeds boe en bah roept

De PvdA en de SP dienden gisteravond, na het sluiten van deze krant, een voorstel in. Of de Tweede Kamer het plan steunt is onduidelijk.

Met de bouwsector heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken al langer afgesproken dat de epc in 2015 omlaag gaat. Bouwend Nederland en de Neprom willen echter op die afspraak terugkomen. Ze vrezen dat strengere eisen voor energiezuinig bouwen nieuwe woningen vooral duurder maken. De epc kan wat hun betreft alleen omlaag, als de overheid bereid is om energiezuinige nieuwbouw te steunen. Zo vindt de Neprom dat het Nationale Energiebesparingsfonds ook moet kunnen worden aangewend voor nieuwbouwwoningen.

Minister Blok heeft niet direct de behoefte om nieuwbouwprojecten te stimuleren. Wat hem betreft blijft de aanscherping uit. Ook hij is bang dat nieuwe woningen dan vooral duurder zullen worden.

De PvdA en de SP voelen helemaal niets voor uitstel. In 2020 moet de nieuwbouw namelijk bijna energieneutraal zijn. Dat doel komt in gevaar als de ‘tussenstap’ wordt uitgesteld, denken de twee links georiënteerd partijen. “Bouwbedrijven zullen daarna nog harder kermen”, reageert Paulus Jansen van de SP. De bouwsector is volgens Jansen prima in staat om hogere energieprestaties te leveren. “Te duur? Als iets de norm wordt gaat de prijs vanzelf omlaag. Een plofkip kost nu ook 15 euro, maar als je die bij wet voorschrijft zal de prijs zakken naar 8 euro”, redeneert Jansen.

Jacques Monasch van de PvdA is het helemaal met de SP’er eens. “We moeten nu niet verslappen. Van alles wat je nu niet doet heb je nog jaren last. Zeker als je er vanuit gaat dat een woning vijftig tot zestig jaar meegaat.” De excuses van onder meer Bouwend Nederland en de Neprom noemt Monasch zwak. “Het verbaast me dat de bouwsector weer boe en bah roept. Innovatie is de enige remedie voor de toekomst.”

De VVD vindt een aanscherping niet nodig.

De uitkomst van het Kamerdebat is op het moment van schrijven onduidelijk. Monasch en Jansen rekenen op een nipte meerderheid.

Reageer op dit artikel