nieuws

‘De bouw wil meranti hardhout, maar er zijn alternatieven’

bouwbreed

Is het Maleisisch hout MTCS voortaan duurzaam of niet? Die vraag staat vandaag centraal in de Tweede Kamer. Jaap van der Waarde van het Wereld Natuur Fonds (WNF) hoopt dat staatssecretaris Mansveld (milieu) zich er negatief over uitspreekt.

Het WNF was in 1993 een van de oprichters van FSC. FSC is zeg maar de keurmerkconcurrent van PEFC. In de discussie over MTCS staan FSC Nederland en PEFC lijnrecht tegenover elkaar. De belangen zijn groot. Een interview met Jaap van der Waarde, bij het WNF verantwoordelijk voor duurzaam bosbeheer.

Hoe gaat het met FSC?

“Op zich goed. Het aandeel duurzame bosbouw groeit gestaag door. Ook in de tropen.”

Wat is duurzaam bosbeheer?

“Het kappen van hout zonder dat het een grote impact heeft op het bos, met respect voor de lokale bevolking en economisch verantwoord.”

De belangen zijn groot. FCS versus PEFC. Is het in beginsel niet verwarrend dat die namen zoveel op elkaar lijken?

“Dat zou verwarrend kunnen zijn, maar FSC bestond eerder dan PEFC, dus aan FSC ligt het niet.”

 

De discussie over duurzaam hout laait weer eens op. Is die voor leken nog wel te volgen?

“Het is juist heel helder. De overheid stelt normen. Daar moet FSC aan voldoen en PEFC. Nu lijkt het dat er een uitzondering komt voor MTCS.”

Staatssecretaris Mansveld wil het Maleisische keurmerk goedkeuren. Wat vindt u daarvan?

“Dat snap ik niet. De onafhankelijke autoriteit TPAC is in zijn laatste rapport heel kritisch. Die constateert dat Maleisië twee van de drie afspraken helemaal niet is nagekomen en over de andere twijfelt TPAC. Ik vind kortweg dat MTCS als ieder ander keurmerk moet voldoen aan de criteria.”

Mansveld wil vooruitgang belonen…

“Die vooruitgang zie ik nergens terug. Ook niet in haar brieven aan de Tweede Kamer.”

 

Wat heeft Mansveld te winnen?

“Dat blijft de grote vraag. Maleisië is de grootste leverancier van tropisch hardhout in Nederland. Waar het om draait is dat mensen meranti willen en daar verknocht aan zijn. Dat is goed voor kozijnen, vinden ze. Een andere houtsoort willen ze niet. Dat is buitengewoon conservatief. Temeer omdat er tal van andere vergelijkbare wel duurzame houtsoorten voorradig zijn. Misschien alleen iets duurder. Ik neem de bouwsector niets kwalijk, maar aannemers en opdrachtgevers zouden zich er van bewust van moeten zijn dat duurzame productie op langere termijn veel beter is. MTCS vindt het goed dat in dertig jaar tijd een kwart van het bos verdwijnt. FSC accepteert hooguit 5 procent.”

Lees ook het opinieartikel van PEFC-voorzitter William Street jr

Reageer op dit artikel