nieuws

Constructieve glazen kolom in kantoor ABT

bouwbreed Premium

ABT gaat een constructieve glazen kolom aanbrengen in het eigen hoofdkantoor in Velp. Volgens het ingenieursbureau is glas zeker twee keer zo sterk als beton en is er geen enkele reden waarom dit niet zou kunnen.

“Het enige voordeel van beton is dat het niet smelt bij brand”, zegt glasadviseur Erwin ten Brincke, die mede verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de kolom. “En wat ook lastig is bij glas, is dat de krachtsinleiding exact in het midden van de kolom moet plaatsvinden.”

De brandbeperking wordt opgelost door te zorgen voor een tweede draagweg in de betonconstructie. De glazen kolom, die twee verdiepingen gaat dragen in het bestaande gebouw, komt op de plek van een betonnen penat van 200 bij 680 millimeter. Hoewel de nieuwe kolom wordt gemaakt van hittebestendige borosilicaatglas, het soort dat eveneens wordt gebruikt in de chemische industrie en voor ovenschalen, zal hij toch smelten bij brand. Dan voorkomt de betonconstructie die door het glas wordt gedragen voortschrijdende instorting. Dit wel met gereduceerde veiligheid.

Het probleem van de richting van de krachten heeft de maken met het feit dat het oppervlak van glas zelden of nooit perfect is. Er zitten altijd krasjes in en die scheuren uit bij zijwaartse druk. Dit gevaar wordt ondervangen door de kolom zowel van boven als van onderen te koppelen met een bolscharnier. Dit geeft hem de ruimte om zich te voegen naar de krachten.

De kolom wordt samengesteld uit zeven massieve staven borosilicaatglas met een diameter van 30 millimeter elk. Deze staven worden met elkaar verlijmd. Dit komt erg precies: net als bij alle andere kolommen, zijn de voegen plekken waar de overdracht van de grote krachten met extra zorg moet worden behandeld. En net zoals glas altijd haarscheurtjes kent, is het ook nooit helemaal vlak. De wetenschap dat elke excentriciteit kan leiden tot voortijdige ineenstorting, maakt dit een experiment om met extra spanning te volgen.

Reageer op dit artikel