nieuws

Broodnodige opknapbeurt in Dronten

bouwbreed Premium

Foto’s en tekst: Alex J. de Haan Met kerst moet de afvalwaterzuivering van Dronten weer draaien. In relatief korte tijd wordt het hele complex gerenoveerd, uitgebreid en energiezuinig gemaakt. De circa 10 miljoen kostende opknapbeurt was hard nodig. De waterzuivering is in 1995 voor het laatst gerenoveerd. De groei van de plaats Dronten was een […]

Foto’s en tekst: Alex J. de Haan

Met kerst moet de afvalwaterzuivering van Dronten weer draaien. In relatief korte tijd wordt het hele complex gerenoveerd, uitgebreid en energiezuinig gemaakt. De circa 10 miljoen kostende opknapbeurt was hard nodig. De waterzuivering is in 1995 voor het laatst gerenoveerd. De groei van de plaats Dronten was een andere reden. Tegelijkertijd wordt de capaciteit verhoogd voor de zuivering van het afvalwater van 65.000 inwonerequivalenten uit Dronten.

De waterzuivering draait sinds de start van de werkzaamheden deze zomer op halve kracht. Dat geeft de drie aannemers en hun onderaannemers de gelegenheid door te pakken. Luttjeboer uit Veendam doet alle werktuigbouwkundige installaties (2,9 miljoen euro), Pannekoek GWW uit Vaassen het civieltechnische deel, terwijl Moekotte uit Enschede het elektrische part voor zijn rekening neemt.

Twee complete reinigingsstraten worden gerenoveerd. Op de beide voorbezinktanks monteren medewerkers van het bedrijf onder andere nieuwe ruimerbruggen en meedraaiende aluminiumafdekkingen. Ook worden nieuwe energiezuinige beluchters gemonteerd en alle installaties en leidingwerk vervangen, waaronder alleen al een tiental pompen op verschillende plaatsen.

Als opdrachtgever koos Waterschap Zuiderzeeland ook voor de nieuwbouw van de zandvanginstallatie en slibindikker. In de nieuwe situatie is het energieverbruik met ongeveer een kwart teruggebracht. De productie van biogas uit het vuile water wordt opgevoerd. Het biogas dient voor elektriciteitsproductie. Beide maatregelen besparen ongeveer 50 procent op de kosten voor stroom. Het waterschap onderzoekt verschillende alternatieven om meer energie te winnen.n

Medewerkers van metaalconstructiebedrijf Luttjeboer in Veendam monteren leidingen in een van de reinigingsstraten.

Het Belgische VandeZande uit Diksmuide is als onderaannemer van Luttjeboer bezig met het takelen het middendeel van de nieuwe ruimerbrug.

Kilometers elektriciteitskabel liggen klaar.

Reageer op dit artikel