nieuws

Bouwmarkten zien hun omzet weer verder dalen

bouwbreed

D e bouwmarkten en winkels gespecialiseerd in ijzerwaren, verf en hout blijven omzet verliezen. In de eerste tien maanden van het jaar is een achterstand van 8,8 procent opgelopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert in de detailhandel over de gehele linie krimp. In oktober daalde het volume met 1,6 procent het geen maar beperkt goed gemaakt kon worden door de prijzen met een tiende procent te verhogen. Over de periode januari – oktober gemeten daalde de omzet met 2,3 procent. Het verval in volume is bijna dubbel zo groot: 4,4 procent.

De klappen komen vooral neer in de sector niet-voedsel. Bij licht dalende prijzen nam het volume van de afzet in oktober met 3,3 procent af. De winkels die zich richten op artikelen die te maken hebben met de inrichting of verbouw van woningen zijn het slechtste af, met als koploper de bouwmarkten.

De woninginrichters noteerden in oktober 4 procent omzetverlies ten opzichte van een jaar geleden. Consumentenelektronica leverde 5,1 procent in en de bouwmarkten presteerden 8,6 procent minder dan in de toch al niet florissante oktobermaand van 2012. Gezien de krimpende omzetten bij de bouwmarkten komen de discussies over uitbreidingen in de branche steeds meer op scherp te staan.

De grote Duitse keten Hornbach heeft voor een nieuwe vestiging zijn oog laten vallen op het terrein Seahorse, aan een van de uitvalswegen van Hengelo.

Ook Baumarkt en het grote tuincentrum van Jan Boomkamp zoeken in Hengelo en aangrenzend Borne – het logistieke centrum van Twente – expansie. De lokale winkels van bouwmaterialen tekenen bij hun gemeenteraden hevig verzet aan tegen de komst van de bouwmarktreuzen omdat ze vrezen voor hunondergang.

Reageer op dit artikel