nieuws

BIM-verwerkingsmethode reduceert rekentijd

bouwbreed

‘Uitgerekend BIM!’ helpt de Technische Universiteit Delft aan een nieuw gebouw. Een nieuwe manier om gegevens automatisch te verwerken reduceerde de zes manweken die het berekenen van het koellastvermogen zou duren tot drie mandagen.

Installateur Kuijpers, Bink software en adviesbureau Itannex werken samen in ‘Uitgerekend BIM’

O nder de naam ‘Uitgerekend BIM!’ importeren installateur Kuijpers, softwareleverancier Bink en adviesbureau Itannex gebouwgegevens uit Autodesk Revit in het calculatieprogramma van Bink software. Na de berekeningen worden de gegevens weer teruggezet in Revit. Dat is bijzonder, vinden de drie partijen die voor deze ontwikkeling samenwerkten. Met deze bi-directionele koppeling hoeven gegevens maar één keer te worden ingevoerd. Dat scheelt in elk geval tijd. Het biedt ook het voordeel dat wijzigingen in een ontwerp direct zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Over en weer uitwisselen van gebouwgegevens is op zich niet nieuw maar de methode die daar tot nog toe voor wordt gebruikt werkt niet altijd even goed en is vaak verre van betrouwbaar, zegt Nico Ruikes, commercieel directeur van Itannex. Hij doelt op het formaat IFC wat daarvoor het meest wordt gebruikt. “Dat is vooral geschikt voor het uitwisselen van grafische bestanden; voor berekeningen blijkt dat minder bruikbaar.”

Specifiek

Kuijpers, Bink software en Itannex hebben dus gebruik gemaakt van gbXML, dat beter overweg kan met getallen. “Andere manieren om gegevens uit te wisselen voor toepassingen als Uitgerekend BIM zijn er eigenlijk niet”, zegt directeur Karel Krijger van Bink software. Ontwikkelingen zijn er ook niet veel omdat deze toepassing erg specifiek is.”

Het resultaat helpt het toekomstige binnenklimaat te realiseren van het 30.000 vierkante meter grote onderwijsgebouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft.

Mede door telkens weer dezelfde gegevens opnieuw in te tikken zou het uitvoeren van de berekeningen zes manweken aan w erk hebben gevergd, zegt Aukje Kuypers, voorzitter directieteam van Kuijpers. “Met de bi-directionele koppeling blijven daarvan drie mandagen over. De tijd die overblijft kan worden gebruikt om het ontwerp verder te verbeteren.”

Direct zichtbaar

‘Uitgerekend BIM!’ maakt wijzigingen in het ontwerp direct zichtbaar: de opdrachtgever ziet in cijfers hoe warm het binnen wordt als hij grotere ramen wil om meer daglicht binnen te krijgen en hoeveel extra koelvermogen dat vergt. Kuypers: “Waar met 3D ontwerpen werd geclaimd dat het gebouw al af was voordat het daadwerkelijk gebouwd was, gaat deze manier van Bimmen een gebouw en situatie echt simuleren.”

Wat Kuijpers, Bink software en Itannex betreft is het berekenen van de koellast het begin van een hele reeks mogelijkheden.

Reageer op dit artikel