nieuws

Ad Bos na 12 jaar eindelijk echt vrij man

bouwbreed Premium

Ad Bos is, na bijna 12 jaar, verdachte-af. Het Amsterdamse gerechtshof zette gisteren, zoals verwacht, een streep door de strafzaak tegen de klokkenluider van de bouwfraude.

Een vreugdekreet blijft uit. Ook geen gebalde vuist of een ander euforisch gebaar van overwinning. Bijna stoïcijns staat Ad Bos op uit het beklaagdenbankje en loopt de rechtszaal uit. Alsof hij niet heeft begrepen dat de rechter zojuist een einde heeft gemaakt aan zijn rechtsgang.

Dat heeft hij natuurlijk wel, zegt hij even later op de gang, waar de massaal toegestroomde pers wil weten hoe hij zich voelt. “Natuurlijk ben ik blij”, verontschuldigt Bos zich enigszins. “Het kwartje moet nog vallen, denk ik.”

Maar er is ook nog die angst, geeft hij toe. De angst dat er toch nog een of andere bizarre wending zal plaatsvinden. “Ik ben niet vergeten dat de Hoge Raad een paar jaar geleden ineens besloot dat het hoger beroep over moest”, zegt hij. “Ook nu heeft justitie nog twee weken om in cassatie te gaan. Ik wil die periode nog even afwachten. Daarna ga ik echt los.”

Rol

De kans dat er nog een konijn uit de hoge hoed van justitie komt, is echter nul, weet Bos zelf ook wel.

Het was immers de openbaar aanklager zelf die eerder dit jaar voorstelde om de strafzaak te beëindigen. Verdere vervolging zou volgens hem ongepast zijn. Alleen al vanwege de duur van de zaak, bijna 12 jaar, maar zeer zeker ook vanwege de rol die Bos heeft gespeeld in het openbaren van de bouwfraude.

Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de bouwfraude, weet het dan ook zeker: de zaak is nu echt klaar. Op uitnodiging van Bos is ze bij de uitspraak aanwezig. “Het heeft me geëmotioneerd”, bekent ze. “Het is toch bizar dat nota bene de zaak tegen de klokkenluider het langst heeft geduurd.”

Als de tv-camera’s klaar zijn met opnames, de kranten hun quotes hebben gescoord, kan Bos zich eindelijk wat ontspannen. Buiten op de stoep van het Paleis van Justitie valt hij zijn vrouw Joke in de armen. Vier dikke zoenen volgen. Met tranen in de ogen zegt hij: “Kom, we gaan een borrel drinken.”

Ad Bos en zijn echtgenote na de uitspraak.Foto: Ronald Bakker

Reageer op dit artikel