nieuws

40 tot 50 windmolens op de Afsluitdijk

bouwbreed

Tussen de sluizen van de Afsluitdijk kunnen 40 tot 50 windturbines geplaatst worden, die 100 tot 150 megawatt energie genereren. Dat schrijft minister Schultz (infrastructuur) aan de Tweede Kamer. De molens kunnen geplaatst worden op een nieuwe landtong in het IJsselmeer, net buiten de huidige dijk in het IJsselmeer of op de dijk aan de […]

Tussen de sluizen van de Afsluitdijk kunnen 40 tot 50 windturbines geplaatst worden, die 100 tot 150 megawatt energie genereren. Dat schrijft minister Schultz (infrastructuur) aan de Tweede Kamer. De molens kunnen geplaatst worden op een nieuwe landtong in het IJsselmeer, net buiten de huidige dijk in het IJsselmeer of op de dijk aan de Waddenzeezijde. De kostenbesparing door dijkversterking te combineren met de windturbines is echter beperkt. De windmolens bepalen slechts een fractie van de kosten, bovendien ligt een pps-aanpak niet voor de hand. Daarbij stijgen de onderhoudskosten van de dijk door de aanwezigheid van windmolens. De minister wil eerst nog onderzoek doen naar de milieueffecten, de kosten voor extra maatregelen voor waterveiligheid en de het bestuurlijk draagvlak peilen. Bovendien wil ze kijken of het plan niet omliggende windplannen stoort.

Reageer op dit artikel