nieuws

Zuid-Holland: Gemeenten moeten meer schrappen

bouwbreed Premium

De provincie Zuid-Holland wil dat gemeenten in bouwplannen schrappen door hun goedkeuring aan de plannen te onthouden.

Dat is de strekking van de concept-structuurvisie Ruimte van de provincie. Een vastgesteld bestemmingsplan kan op losse schroeven komen te staan als een ontwikkeling niet binnen drie jaar van de grond komt. “Gemeenten hebben te veel vierkante meters detailhandel in de planning staan. Ze moeten daar iets mee, maar dat gebeurt nu niet”, legt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Govert Veldhuijzen uit. “Veel winkelruimte staat al leeg en de groeiprognoses zijn verslechterd.” Oorzaken zijn een lagere koopkracht en een toename van winkelen via internet. “Conservatieve ramingen verwachten dat straks 30 procent van de aankopen via internet verloopt. Dat betekent dat 30 procent minder winkeloppervlak nodig is.”

Gemeenten schrappen niet graag plannen uit angst voor planschade. Bovendien hebben ze een concurrerend belang ten opzichte van nabijgelegen gemeenten. “Nieuwe winkelcentra kannibaliseren bestaande stadscentra. Sommige gemeenten zijn keurig terughoudend in hun plannen, maar als de naburige gemeente wel grote plannen uitrolt, is dat moeilijk vol te houden.” Vorige week schrapten Bergambacht en Krimpenerwaard bouwplannen.

Woningbouw

Ook de woningbouwplannen in de provincie moeten anders. “We verwachten nog steeds een groei in de woningbouw. Maar de behoefte aan woningen is kwalitatief anders dan nu in de plannen staat.” De provinciebestuurder voorziet dat er niet zozeer behoefte is aan de grote Vinex-locaties die nu in de plannen staan. “Het aantal eenpersoonshuishoudens gaat sterk groeien. Dat betekent dat meer vraag ontstaat naar sociale en particuliere huur.”

Groei is op specifieke gebieden nog mogelijk. “De winkelcentra van grote steden en de stationslocaties kunnen nog groeien. Het is niet zo dat niets meer kan. Als gemeenten een goed, regionaal samenhangend verhaal hebben, zijn wij akkoord.”

Reageer op dit artikel