nieuws

Zorgen over betalingen aan zzp’ers

bouwbreed Premium

Zelfstandigen Bouw (ZBo) slaat alarm over het betalingsgedrag van aannemers. Dat is volgens de belangenvereniging voor zzp’ers afgelopen crisisjaren dramatisch verslechterd.

Vijftien procent van rekeningen onbetaald

“Het betalingsgedrag in de bouw is nooit goed geweest, maar momenteel is het wel heel slecht”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. Hij maakt zich ernstig zorgen over de huidige ontwikkeling. “Zzp’ers staan vaak achteraan als het om betalingen gaat en worden daardoor het zwaarst gedupeerd.”

ZBo zag het aantal geschillen dat jaarlijks wordt behandeld voor de tienduizend leden tussen 2009 en 2013 verdubbelen tot zo’n zevenhonderd. Die groei is vooral het gevolg van een stijgend aantal incassozaken, weet Verhoef.

“In 88 procent van de gevallen halen wij ons gelijk en dus de centen binnen voor onze leden. Echter, in toenemende mate krijgen we die centen niet doordat bedrijven failliet gaan, een doorstart maken of andere trucs uithalen. In 15 procent van de zaken blijft de factuur van de zzp’er uiteindelijk onbetaald.”

Vaak kan een aannemer niet betalen omdat hij buiten zijn eigen schuld in financiële nood is geraakt. Maar er zijn ook genoeg bouwers die de boel belazeren, stelt Verhoef. “Ik vang geluiden op over bedrijven die zzp’ers inschakelen op het moment dat ze al bijna failliet zijn; om nog snel even een klus af te ronden. Dat is gewoon misselijkmakend gedrag.”

De ZBo-voorzitter heeft de problematiek aangekaart bij Bouwend Nederland, maar vond daar geen luisterend oor. Ook de overheid geeft volgens Verhoef niet thuis. “De wet biedt bedrijven allerlei mogelijkheden om via faillissementen en doorstarts de rekening onbetaald te laten. De aanpak daarvan blijft al veel te lang uit.”

Verhoef adviseert zzp’ers om tijdig te rappelleren als ze niet snel genoeg betaald krijgen. “Veel zelfstandigen doen dat niet omdat ze bang zijn dan geen werk meer te krijgen. Maar erger is nog om niet betaald krijgen voor het werk dat je hebt verricht.”

Reageer op dit artikel