nieuws

Zelfdragend betonnen schaaldak als tribune

bouwbreed Premium

Tennisclub IJburg krijgt een clubhuis als een reusachtige sofa. Het omhoog en omlaag krullende dak fungeert als tribune en kan tweehonderd mensen herbergen.

Architectenbureau MVRDV ontwierp ‘de couch’, Ballast Nedam eraliseert het gebouw. De aannemer ebgint nog deze maand en hoopt het clubgebouw volgende zomer op te leveren. De betonconstructie wordt compleet met epdm-hotspray afgewerkt in het kenmerkende rood van klassieke graveltennisbanen. Overigens zijn de tennisbanen zelf van kunstgras, maar wel in diezelfde kleur. De dieprode hotspray is 300 procent elastisch en zorgt voor de waterdichting.

Het opvallendste element is het schaaldak in het midden van de langgerekte doos. Dat loopt omhoog naar het noorden en omlaag naar het zuiden. Zo vormt zich een tribune die plaats kan bieden aan tweehonderd mensen. Het dak roteert om een doorlopende horizontale lijn in het midden. Zo ontstaat een paraboolvorm die volgens projectarchitect Renske van der Stoep uit zichzelf sterk en stabiel is.

Daarom was het ook niet nodig de schaal onderaan af te steunen ter hoogte van het maaiveld. Dat extra steunpunt kan volgens Van der Stoep achterwege blijven, omdat de betonconstructie in balans is en grotendeels zelfdragend. De stalen kolommen achter de glazen gevel doen minimaal mee in de krachtsafdracht van de hoofddraagconstructie. Ze dienen vooral voor het opvangen van de windlasten op die gevel en kunnen daarom slank blijven.

Door het schaaldak onderin los te houden van het maaiveld valt het daglicht er onderdoor het clubhuis in, waardoor de tribune lijkt te zweven. Om dat effect zo min mogelijk teniet te doen is de trap die nodig is om op het dak te stappen, licht uitgevoerd in stalen roosters.

Het uitkisten van de schaalconstructie vergt van aannemer Ballast Nedam veel handwerk ter plaatse, evenals het vlechten van de wapening. In de voorontwerpfase is nog even gekeken of een constructie van hout of staal mogelijk was, maar in samenspraak met de constructeurs van ABT viel de keuze al snel op beton.

Constructief voldoet het dak volgens Van der Stoep royaal aan de eisen van een begaanbaar dak. Dat betekent dat als er bij een feestje een keer het dubbele aantal mensen op het dak staat, dan de 200 waar het op is ontworpen, er niets aan de hand is. De ballustrade bestaat uit glas, waarvan de inklemming is weggewerkt achter de gevel. De aflopende tribune tempert de zoninval aan de zuidzijde, terwijl aan de noorzijde de gevel helemaal open is en vrij uitzicht biedt op het IJmeer.

Reageer op dit artikel