nieuws

Wereldstaalproductie laat in oktober over de hele linie opleving zien

bouwbreed Premium

De wereldstaalproductie is in oktober vergeleken met dezelfde maand vorig jaar met 6,6 procent toegenomen tot 134,3 miljoen ton. In de eerste tien maanden lag volgens cijfers van de Wereld Staal Associatie het volume 3,2 procent boven het niveau in 2012.

De groei in de staalsector is niet langer louter afhankelijk van de Aziatische producenten, met voorop China. Over de eerste tien maanden gemeten staan weliswaar vrijwel alle regio’s in de min maar oktober laat over de gehele linie een opleving zien. Zo haalden de landen van de Europese Unie vorige maand 4 procent meer uit hun hoogovens en voerde Noord-Amerika de staalproductie op met 6,6 procent.

In de Europese Unie realiseerden in oktober vijf landen een hogere productie dan een miljoen ton. Koploper Duitsland klom met een bescheiden groei van 1,9 procent naar de 3,8 miljoen ton. Nummer twee Italië verloor daarentegen 10,1 procent terrein en vervaardigde nog 2,2 miljoen ton.

Achter de grote twee zijn de belangrijkste landen Spanje (met een toename van 23,9 procent tot 1,4 miljard ton), Frankrijk (een lichte krimp tot 1,3 miljard ton) en Groot-Brittannië dat de productie met 17,9 procent opvoerde tot 1,1 miljard ton.

De Nederlandse staalindustrie schaarde zich met een toename van 8 procent nadrukkelijk bij de groeiers en bracht 670.000 ton op de markt.

China is iedere hapering te boven en groeit onstuimig verder. In oktober nam de productie met 9,2 procent toe tot 65,1 miljard ton. Bijna de helft van alle in de wereld vervaardigd ruw staal komt uit China.

Verre Oosten

De landen in het Verre Oosten namen in oktober gezamenlijk twee derde van de hele wereldproductie voor hun rekening. Japan, hersteld van tsunami’s en aardbevingen, gooide de productie met 7,7 procent omhoog tot 9,5 miljoen ton. Uit India en Zuid-Korea kwamen respectievelijk 6,8 en 5,9 miljoen tonnen staal.

Reageer op dit artikel