nieuws

Watersector verwacht groei export ondanks economische tegenwind

bouwbreed

Het merendeel van de bedrijven in de watersector verwacht dit jaar een toename van de de buitenlandse omzet. Met name van de waterbouw wordt veel verwacht.

Dat blijkt uit de Watersector Exportindex (Wex) van Panteia/EIM. De export van de watersector groeide in 2012 met 6,5 procent, naar een bedrag van 7,1 miljard euro.

De bedrijven in de watersector – onder andere waterbouwers en bedrijven die zich bezighouden met afvalwater en waterbeheer – zijn volgens de onderzoekers “uitermate” optimistisch over de ontwikkeling in 2013, ondanks de ongunstige economische situatie. Bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven beoordeelt de huidige situatie op de buitenlandse markt voor wateractiviteiten al gunstig. Vrijwel alle ondernemers (87 procent) zien de toekomst op het gebied van wateractiviteiten met vertrouwen tegemoet. De bedrijven zien de meeste kansen voor de export van wateractiviteiten in Azië, op afstand gevolgd door Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Europa wordt minder vaak genoemd.

Voor 2013 gaat het Centraal Planbureau (CPB) uit van een krimp van de Nederlandse economie met 1,25 procent. De wereldhandel groeit dit jaar daarentegen waarschijnlijk met 1,5 procent. Mede daarom worden bedrijven in de watersector steeds afhankelijker van export, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar werd maar liefst 43,7 procent van de omzet uit het buitenland gehaald.

De export van wateractiviteiten door Nederlandse bedrijven nam tot 2001 flink toe. Destijds was Nederland goed voor een export van 4,5 miljard euro. Daarna trad een periode van laagconjunctuur in. De groei van de Nederlandse economie liep terug, maar ook de mondiale economie kreeg het zwaar te verduren. Vanaf 2006 werd de groei weer ingezet. In 2008 piekte de exportomzet op circa 6,7 miljard euro. Na een forse terugval in 2009 kwam de waterexport vorig jaar, mede dankzij de groei van de wereldeconomie, voor het eerst weer boven het niveau van 2008 uit.

Reageer op dit artikel