nieuws

Verf droog op de muur zonder reuk

bouwbreed

In twee uur een kamer van een nieuw kleurtje of muurschildering voorzien terwijl die gewoon in gebruik blijft. Het Franse Corso Magenta belooft het. Het bedrijf brengt verf droog aan.

Het is geen verf, maar ook geen behang. Van commercieel directeur Nicolas Streichenberger van CorsoMagenta mag je zelfs niet iets er tussenin noemen. “Het is iets compleet nieuws. Een revolutie”, zegt hij met enig aplomb. “De grootste verandering in het decoreren van wanden sinds onze voorvaderen in Lascaux hun beroemde grottekeningen maakten”. Daar verwijst de naam dan ook naar: NiouLasco. Dat is de fonetische schrijfwijze van de manier waarop een Fransman in het Amerikaans ‘New Lascaux’ zou zeggen.

Wat NiouLasco ook is, de bezoeker die vorige week op de Batimat in Parijs de stand van het jonge bedrijf bezocht, moest waarschijnlijk nog het meest denken aan behang. Of op bestickering zoals die op glazen gevels plaatsvindt. Maar dan op muren.

Want met NiouLasco kunnen in een oogwenk complexe schilderingen en patronen worden aangebracht. Tot heuse kunstwerken aan toe. Die worden in de fabriek van NiouLasco geprint in 1,40 meter brede banen met een in theorie oneindige lengte.

De crux zit hem volgens Streichenberger in de beheersing van het drukproces op de films en het machinaal drogen daarvan. “Eigenlijk prefabriceren we de verflaag in onze fabriek en brengen hem dan droog op locatie aan.”

Dat laatste is overigens wel voorbehouden aan professionals om de eventuele tekening mooi door te laten lopen zonder dat verspringingen ontstaan. De variant in één kleur kost 40 euro per vierkante meter, inclusief aanbrengen. Wordt een variant met een structuur gekozen door een glasvezel achterdoek en een complexe print, dan kan die prijs oplopen tot 70 euro per vierkante meter.

Los van de complexe prints die met NiouLasco betrekkelijk eenvoudig op muren kunnen worden aangebracht, is het voordeel volgens Streichenberger dat ruimtes die een nieuw kleurtje krijgen, niet ontruimd hoeven worden en afgeplakt. In een paar uur tijd is een complete ruimte behandeld die daarna ook meteen weer in gebruik kan worden genomen. “Je ruikt niks en er komen geen schadelijke oplosmiddelen vrij.” Corso Magenta mikt voorlopig met haar product voorlopig vooral op winkels, hotels en kantoren.

Reageer op dit artikel