nieuws

Vakbonden eisen sociaal plan van Akzo Nobel

bouwbreed Premium

FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben de directie van Akzo Nobel een ultimatum gesteld. De vakbonden willen met het concern in overleg over een sociaal plan voor de ruim tweehonderd medewerkers van de chemiefabriek in Deventer, die gesloten dreigt te worden.

Het ultimatum loopt vandaag om twaalf uur af. Als Akzo Nobel niet ingaat op de eisen, gaan de leden van de vakbonden morgen meteen actie voeren. De verf- en coatingproducent wil de fabriek in Deventer in drie jaar gefaseerd sluiten en de productie overhevelen naar andere locaties. De ondernemingsraad van het concern onderzoekt nog of de locatie in Deventer open kan blijven. Het oordeel van de or wordt in december verwacht. “Omdat sluiting een reële kans is, willen we een goed sociaal plan afspreken voor de werknemers die hun baan dreigen te verliezen”, zegt bestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten. Volgens de vakbonden verliezen werknemers straks hun baan, omdat Akzo Nobel verder gaat met het vergroten van de aandeelhouderswaarde. Jelle Loosman van CNV Vakmensen noemt de ingreep “pure winstmaximalisatie”. “De fabriek in Deventer heeft nog nooit verlies gedraaid.”

Akzo Nobel vindt dat het al voldoende biedt aan werknemers die hun baan dreigen kwijt te raken. Zo is er een mobiliteitsplan, dat gebouwd is op de oude kantonrechtersformule en bij dertien eerdere reorganisaties werd gebruikt.

Volgens Loosman is het mobiliteitsplan “eenzijdig opgelegd”. De vakbond vindt dat er “een goede regeling” moet komen. Vooral omdat “winstmaximalisatie de belangrijkste reden” van de sluiting is.

Reageer op dit artikel