nieuws

‘Vaak weet alleen uitvoerder wat de werkelijke stand van zaken is’

bouwbreed Premium

‘Vaak weet alleen uitvoerder wat de werkelijke stand van zaken is’

Werkbesprekingen in de bouwkeet kunnen worden vervangen door Whatsappen. Stan Roestenberg ontwikkelde projectsoftware voor de bouw.

Ook in de bouw wordt nog gedroomd. Met zijn ogen dicht zag Stan Roestenberg, directeur-eigenaar van ontwikkelaar Bohemen, het een aantal jaar geleden in een nacht voor zich. Een appje op de iPhone waarbij de woningkoper een “countdown” kan zien. Hoeveel dagen duurt het nog voordat mijn woning klaar is? En wat zijn ze op dit moment op de bouwplaats aan het doen voor mijn huis?”

Apple-fanaat Roestenberg pakt zijn eigen, met houten hoesje gedecoreerde iPhone 5 erbij, en wijst een denkbeeldige app op het scherm aan. “Naast de kalender-app kan bijvoorbeeld de KYP-app komen. Als ik klant zou zijn, zou ik zo geïnformeerd willen worden. Dat je bijvoorbeeld met nog 85 werkdagen te gaan, ziet: fundatie gereed, en dat als je gaat kijken, ze dat aan het afronden zijn.” Bij Bohemen begint de teller altijd op honderd dagen, het is het aantal dagen waarbinnen het bedrijf een nieuwe woning garandeert.

De droom van Roestenberg bevatte nog meer. Achter de app voor consumenten zit een stuk projectsoftware gekoppeld, die via internet toegankelijk is voor alle bouwpartijen van het betreffende project. De initiële planning wordt aan het begin van het project in het systeem gezet, maar ook alle contracten en tekeningen zijn zo voor iedereen altijd beschikbaar. Daarna beheert de uitvoerder het werkschema in KYP.

De software draait inmiddels. Roestenberg beweegt behendig achter zijn iMac om het te laten zien. Een onwerkbare dag wordt ingepland bij een lopend project. Een paar activiteiten kleuren rood: hier komt de planning in de knel. “Dat moeten we snel weer terugzetten, omdat het een echt project is dat nu loopt”, grijnst hij.

Wat Roestenberg betreft is het: weg met de papieren planning aan de muur. Als in de bouw op dit moment een planning eenmaal op de computer is ingetikt, is het volgens hem verworden tot “een stukkie papier in de keet”, met alle inflexibele ongemakken van dien. “In feite is het een dode planning. Bovendien, als er brand is, heeft niemand de actuele planning nog. Vaak weet alleen de uitvoerder wat de werkelijk stand van zaken is.”

Door transparanter te zijn over de planning is veel communicatie niet meer nodig, redeneert Roestenberg. Afstemming erover in de keet met iedereen erbij, is vaak alleen noodzakelijk, omdat daar de planning hangt. De projectwebsite is de nieuwe keet. Via een berichtensysteem op de website kan worden gecommuniceerd. “Net zo gebruiksvriendelijk als Whatsapp”, zegt Roestenberg, refererend aan de berichtenapplicatie voor smartphones die sms-verkeer overbodig maakt. Of het hek een uur eerder open kan voor de dakconstructie, en dat de kapmontage een dag later kan plaatsvinden; alles kan digitaal worden besproken.

Maar a fool with a tool, is still a fool. “Natuurlijk, met een systeem alléén garandeer je geen leveringen. Maar je geeft wel alle partijen inzicht. En als een slechte uitvoerder niet op tijd belt, kan dat minder kwaad.”

De software van KYP is volgens Roestenberg beter bruikbaar tijdens de realisatiefase dan MS Project en Excell, meent Roestenberg. Planningen kunnen een paar dagen opschuiven. In KYP beoordeelt dan de projectmanager terwijl in MS Project de afhankelijkheden van de planner alle taken twee dagen mee naar achteren schuiven. Taken kunnen bij vertraging door de projectmanager “ongewijzigd” blijven, of “verplaatst” of “verlengd” worden. De projectmanager in overleg met een onderaannemer bijvoorbeeld besluiten of dat de werkzaamheden twee dagen mee schuiven, of maar éen, en dat er bijvoorbeeld een avond wordt door gewerkt.

Met klanten wordt de communicatie ook eenvoudiger. “Bij vragen hoeft de klant niet naar de bouwplaats tijdens het bouwproces, maar dat mag natuurlijk wel”, zegt Roestenberg. “Telefoontjes met vragen kan ook de secretaresse behandelen. Die kan verwijzen naar de persoonlijke klantpagina op de projectwebsite, met daarin ook het bouwcontract en de tekeningen. Als een klant een vraag heeft over de deur, is het klik klik klik: dit is de door u goedgekeurde tekening van de deur.”

Pasjes

KYP kan worden gekoppeld aan een omheinde bouwplaats met tourniquets, waarbij de bouwvakkers met pasjes naar binnen gaan. Zo wordt geautomatiseerd bijgehouden wie wanneer op het project is.

Een volgende fase voor het softwareprogramma KYP zou het analyseren van alle verzamelde projectgegevens kunnen zijn. Welke leveranciers en onderaannemers leveren altijd op tijd, en zorgen nooit voor problemen?

In de kwaliteitscyclus Plan-Do-Check-Act zou Check over het geld gaan en Act over de analyse van de bouwactiviteit, zegt Roestenberg. Bij KYP ligt de nadruk voorlopig nog op Do, de realisatie. “Het zou mooi zijn als je een rating van bedrijven zou kunnen maken. Welke bedrijven doen het goed en welke minder? Als een soort Standards & Poors voor de bouw”, dagdroomt Roestenberg. Gaat hij die informatie dan verkopen? “Generieke informatie zou ik dan openbaar maken. Dat is ook weer reclame voor KYP. Maar bedrijven kunnen dan natuurlijk specifieke informatie verkrijgen waarvoor betaald zal moeten worden.”

KYP

KYP Resultaatmanager is software voor de bouw. De software is gemaakt in het Engels en wordt vertaald in het Duits en Nederlands. Doelgroepen zijn de cpo’s (collectief particulier opdrachtgeverschap), maar ook aannemers en projectontwikkelaars. “Eigenlijk iedereen die de rol van ketenintegrator op zich wil nemen en verstand heeft van bouwprojecten. Dat wil zeggen: professioneel opdrachtgevers die zelf de realisatie willen organiseren”, zegt bedenker Stan Roestenberg. Omdat hij geen goede software vond voor de bouw, is hij het zelf gaan opzetten. Een gang langs de grote softwarehuizen leverde niets op. “Dat zijn net grote aannemers. Zo duur.” Via-via kwam hij in contact met het kleinere GeckoTech uit Haarlem. “Ik heb nu 100 procent meer functionaliteit voor veel minder geld.”

Bouwen zonder aannemer

Een beetje provoceren, daar houdt Stan Roestenberg (1963), directeur-eigenaar van ontwikkelaar Bohemen, wel van. Een paar jaar geleden vertelde hij doodleuk dat het hem als ontwikkelaar zonder veel moeite lukte om woningen zonder aannemer te bouwen. Veel sneller (binnen honderd dagen) en goedkoper (10 tot 15 procent). Met een bouwinformatiemodel (BIM) en rechtstreekse afspraken met toeleveranciers. Volgens Roestenberg is bouwen zonder aannemer de toekomst, stelde hij een paar jaar geleden. Alleen voor grote, complexe projecten zijn aannemers nog nodig. De rol van ketenintegrator kan ook door ontwikkelaars en cpo’s (collectief particulier opdrachtgeverschap) worden opgepakt, vindt hij. Inmiddels is hij iets milder. Ook aannemers kunnen volgens hem de rol van ketenintegrator vervullen. “Het gaat erom dat het bouwproces simpeler en transparanter wordt georganiseerd.”

Reageer op dit artikel