nieuws

Tijdelijk systeem voor de productie van enorme heipalen in Brazilië

bouwbreed

Een compleet systeem van Grimbergen voor de productie van betonnen heipalen is onderweg naar Brazilië. Daarmee gaat Huisman, ontwerper en bouwer van zware constructies en installaties voor on- en offshorebedrijven, de funderingspalen voor een nieuwe productiefaciliteit produceren.

In Brazilië bestaat weinig ervaring met de productie van heipalen, zegt Vincent Mersch, sales engineer van Grimbergen uit Alphen aan den Rijn. Huisman vestigt zich aan de Itajai-Açu, een rivier in de provincie Santa Catarina in het zuiden van Brazilië. “De palen worden tot 44 meter lang met een doorsnede van 50 bij 50 centimeter. Dat is nodig om op de rotsen onder de slappe, moerasachtige bodem te kunnen funderen. Voor de eerste fase van de productiefaciliteit van Huisman zijn 700 palen nodig. Het uitgangspunt is dat per dag negen palen van 44 meter geproduceerd, getransporteerd en geheid worden”, aldus Mersch. “Er bestaan geen bekistingen voor zulke heipalen in zulke aantallen. Daarom is besloten de palen op locatie te produceren, in plaats van ze in Nederland te fabriceren en naar Brazilië te transporteren.”

Lokale betonmortel

Grimbergen levert de bekistingen, de voorspansystemen en betonstortsystemen. Bovendien zorgt het bedrijf voor de montage en opstart van de productie. Daarnaast biedt Grimbergen ondersteuning bij het kiezen van geschikt personeel, het bepalen van de juiste betonsamenstelling, het kiezen van het wapeningsstaal, de bewaking van de kwaliteit van de heipalen en de logistiek op de bouwplaats.

Het beton zal van lokale betonmortelcentrales worden betrokken. Lodewikus Voorgespannen Beton uit Oosterhout levert specifieke kennis over het fabriceren van heipalen en de betonsamenstelling.

Huisman heeft de 700 heipalen nodig voor de productiefaciliteit van ruim 15.000 vierkante meter. In een volgende fase wordt een 200 meter lange kade aangelegd en een kunstmatige baai, die de schepen moet beschermen tegen de seizoensgebonden snelle stroming van de rivier.

Huisman is opgericht in 1923 en levert wereldwijd installaties voor on- en offshorebedrijven, zoals kranen, boorinstallaties, pijplegsystemen, meergerei en speciale producten. Het bedrijf produceert in Nederland, China en Tsjechië en biedt aanvullende diensten in Rio de Janeiro, Singapore en Houston.

De eerste opdracht voor de nieuwe productiefaciliteit in Santa Catarina is inmiddels binnen. Het gaat om driemaal vijf kranen voor de offshore-industrie. De productie kan beginnen zodra de faciliteit aan de Itajai-Açu gereed is.

Reageer op dit artikel