nieuws

Stijgende dynamiek op woningmarkt

bouwbreed Premium

De dynamiek op de woningmarkt neemt duidelijk toe. Terwijl de executieveilingen afnemen, stijgen de verkopen van woningen en hypotheken.

Toename van verkoop zet ook in oktober door

Het Kadaster telt in oktober in Zuid-Holland 3048 hypotheken. Met de leningen kwam een bedrag van 640 miljoen euro beschikbaar voor woningen. Vorige maand veranderden in Zuid-Holland 2046 woningen van eigenaar. Het aantal transacties lag in de bevolkingrijkste provincie 12 procent boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar.

In Nederland werden in oktober bijna 10.000 woningen verkocht. Het aantal transacties lag 16,7 procent boven het peil van een jaar eerder. Ook ten opzichte van september is sprake van een stevige stijging. De verkoop trok van maand op maand met 6,9 procent aan. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris de verkoop inschrijft. De cijfers ijlen na bij de tellingen van makelaars, ontwikkelaars en bouwbedrijven maar zijn dan wel van alle emotie ontbloot en definitief.

Vergeleken met een jaar geleden is de vraag naar woningen het sterkst toegenomen in Zeeland (41 procent), Friesland (33,6 procent) en Noord-Holland (26,3 procent). De geringste beweging valt te zien in Limburg, Flevoland en Overijssel. Maar ook in die provincies steeg de verkoop toch altijd nog 7 tot 8 procent.

Na Zuid-Holland (3048) werden de meeste woningen verkocht in Noord-Holland (1917), Noord-Brabant (1338) en Gelderland (1068). Middenmoters zijn Utrecht (800), Limburg (645) en Overijssel (633). In Groningen, Drenthe en Zeeland gingen zo rond driehonderd woningen in andere handen over. In Flevoland werden 193 woningen verkocht.

In vrijwel alle provincies worden meer hypotheken verstrekt dan in oktober 2012. Een opvallende uitzondering is Flevoland met een daling van maar liefst 18,2 procent. Wat betreft de gemiddelde hoogte van de hypotheken staat Utrecht met een bedrag van 285.736 euro aan de top. Noord-Holland (275.108 euro) is een goede tweede, gevolgd door Noord-Brabant (262.108 euro) en Gelderland (245.628 euro). In Zeeland bedraagt de doorsnee hypotheek slechts 185.809 euro.

Van de 3,1 miljard euro die in oktober aan hypotheken werd verstrekt, sloeg 55 procent neer in de beide Hollanden en Noord-Brabant.

Reageer op dit artikel