nieuws

Rijtjeswoningen met optimaal zicht

bouwbreed Premium

Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture in Amsterdam kondigt ‘het vernieuwde rijtjeswonen’ aan. Hij ontwierp blokken van 15 bij 15 meter, waarin steeds drie woningen zijn opgenomen.

De eerste verdiepingen van de woningen staan haaks op de begane grond. De derde verdieping van elke woning is een blokje aan een daktuin. Ruijssenaars presenteert de huizen als rijtjeswoningen met een uitzicht van 360 graden, in alle richtingen. Elke woning heeft een oppervlakte van 120 vierkante meter en een daktuin van 50 vierkante meter. De architect beschouwt zijn voorstel als een breken met de bekende rijtjes ‘doorzonwoningen’. Wat hem betreft zijn projectontwikkelaars en bouwers nu aan de beurt om ‘het vernieuwde rijtjeswonen’ te verwezenlijken.

Prijsvraag

Ruijssenaars is bekend over de hele wereld vanwege zijn ontwerp van een zwevend bed met elkaar afstotende magneten en dunne staalkabels, door Times Magazine in 2006 uitgeroepen tot de beste uitvinding.

Recent heeft zijn voorstel voor een geheel 3D-geprint huis opzien gebaard. Zijn ontwerp voor ‘het vernieuwde rijtjeswonen’ is een bewerking van een ontwerp waarmee hij deelnam aan een prijsvraag in Peru in 2009. De opdrachtgever vroeg minder woningen dan de grootte van de kavel toeliet. Volgens Ruijssenaars kon hij daardoor meer mensen van dezelfde ruimte laten genieten en de kwaliteit verbeteren van het wonen op een kleine kavel. Het ontwerp was bedoeld voor stedelijke en landelijke gebieden, maar ook voor op water, met de stijging van de zeespiegel in gedachten.

Door de blokken op een rij te zetten ontstaan de rijtjeswoningen met uitzicht in alle richtingen. Volgens de architect ontstaat zo ‘maximale kwaliteit bij maximale dichtheid.’

Reageer op dit artikel