nieuws

Reeks van laders tankt accu van elektrische auto bij

bouwbreed Premium

Wetenschappers van de North Carolina State University onderzoeken hoe ze met stationaire oplaadpunten de accu’s kunnen laden van rijdende elektrische auto’s.

Dat lijkt tot nog toe het beste te kunnen met gesegmenteerde spoelen in het wegdek. Die sturen een zwak elektromagnetisch veld uit. Een vergelijkbare spoel in de auto vangt dit veld op en zet het om in elektriciteit.

Op het moment dat de ontvanger over de zender beweegt stijgt de stroomsterkte in de zendspoel. De intensiteit van het elektromagnetische veld neemt daardoor tot ruim 400 procent toe. De sterkte daalt naarmate de ontvanger zich verder van de zender beweegt. Op die manier kan het systeem volgens de onderzoekers met de huidige techniek ongeveer een halve kilowatt aan vermogen overbrengen.

Verbeteringen moeten het vermogen zien op te schroeven naar 50 kilowatt en meer. Nadere studie moet ook leren hoe elektromagnetische ‘lekken’ naar de omgeving zijn te voorkomen.

Reageer op dit artikel